Πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM πήρε χθες ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός μεταφοράς κόκκινων δανείων -άνω των 20 δισ. ευρώ- από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες- Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς- στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme-APS).

Στη συνάντηση του Γ. Ζαββού χθες το απόγευμα με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στη Φρανκφούρτη καταρτίσθηκε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της λύσης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την JP MORGAN με το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme-APS).

To κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες υπολογίζεται με κλιμακωτό επιτόκιο, μικρότερο για τα πρώτα τρία χρόνια (περίπου 2%) και αισθητά μεγαλύτερο (περίπου 3%) στη συνέχεια. Στόχος είναι να υποστηριχθούν οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του δημοσίου στα senior ομόλογα που θα εκδώσουν.

Το APS αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι «O Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γεώργιος Ζαββός συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αρμόδιου για την εποπτεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών κ. Αndrea Enria στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του προτεινόμενου από την ελληνική Κυβέρνηση Σχήματος Εγγύησης  Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και της πορείας του ελληνικού  τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here