Γράφει η «ξενοδόχος»
Αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να χορηγηθεί, εκτάκτως, κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Δημοσίων Επενδύσεων για την προβολή και προώθηση των τουριστικών προϊόντων και των προορισμών μέσα από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το «κανόνι» του βρετανικού κολοσσού της Thomas Cook έχει απευθύνει το υπουργείο Τουρισμού.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία είχαν μεν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για το 2019, ωστόσο στη συνέχεια δεν εγκρίθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο.
Συνολικά, τόσο το υπουργείο Τουρισμού όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα αποτελέσματα της μεγάλης καταγραφής που έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Δευτέρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αναφορικά με τη ζημία, ανά μονάδα και ανά προορισμό που έχει υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
- Ως πρώτο μέτρο, στη Διυπουργική σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας συζητήθηκε η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για συγκεκριμένες διανυκτερεύσεις, για συγκεκριμένη περίοδο και συγκεκριμένες εταιρίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπερ τελικά και αποφασίστηκε χθές το βράδυ με την προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Με την ΠΝΠ παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του Οργανισμού, οι οποίες απαλλάσσονται συγκεκριμένα από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής, για το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου για τους πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένει να έχει μία πληρέστερη εικόνα της κατάστασης για τη συνέχεια των μέτρων στήριξης, αν και θεωρεί ότι ο «πήχης» που θέτουν οι τουριστικοί φορείς είναι πολύ ψηλός για τα δεδομένα του προϋπολογισμού, με τα μέτρα που ζητούν οι τελευταίοι να «κοστολογούνται» κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει προτείνει, επιπλέον, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019 (και αν αυτό δεν είναι εφικτό ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί, πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών), απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα κ.τ.λ..
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από πλευράς των φορέων, το «κόστος» για τις τουριστικές επιχειρήσεις ξεκινά από 250 εκατ. ευρώ και να φθάνει το μισό δισ. ευρώ, μακροπρόθεσμα, αν ληφθεί υπόψη ότι πολλοί ξενοδόχοι είχαν συμβόλαια επταετούς διάρκειας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθές ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.