Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την προετοιμασία και τον συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, με την ευκαιρία της σημερινής έγκρισης από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», έκανε την ακόλουθη δήλωση από τις Βρυξέλλες:
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την χώρα μας, αφού δόθηκε από το Ecofin η τελική έγκριση για τo Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς.
Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δις (17,8 δις ενισχύσεις και 12, 7 δις δάνεια) για να κινητοποιήσει 60 δις συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει επίσης μόνιμα 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Είναι ένα Σχέδιο που σκοπεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά στην οικονομική δραστηριότητα, στις τεχνολογίες, στους θεσμούς και στις αντιλήψεις.
Το πιο δύσκολο βήμα όμως είναι μπροστά μας. Και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων -μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα- που διατίθενται με την σημερινή απόφαση για την Ελλάδα για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις  στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος -υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση-, σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Το Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιδοτήσεις ύψους 1,5 δις ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
Γιατί στόχος δεν είναι απλά να βιώσουμε μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά με την εφαρμογή του «Ελλάδα 2.0» να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό και πράσινο και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Η πρόκληση είναι ιστορική και η ευκαιρία μοναδική»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here