Γράφει η «ξενοδόχος»

Σειρά επαφών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση ολοκλήρωσε αυτή την εβδομάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με το βλέμμα στα νέα μέτρα για τον τουρισμό.

Μετά και τον Αύγουστο, όπου σημειώθηκε και το …peak της φετινής, ισχνής σεζόν Covid 19, ήρθε η ώρα για την αποτίμηση της κατάστασης στον κλάδο, ο οποίος μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχει βάλει στο «ταμείο» (συμπεριλαμβανομένου και του Αυγούστου) περί τα 3 δισ. ευρώ.

Το σκηνικό είναι ζοφερό στον κλάδο αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να δουλέψουν από το τέλος της περασμένης χρονιάς και …κορωνοϊού επιτρέποντος θα ξαναεργαστούν την άνοιξη του 2021.

Στις συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο ο ΣΕΤΕ έθεσε όλες οι απαραίτητες βελτιώσεις που θεωρούν οι τουριστικοί φορείς για ρευστότητα, φορολογικά και εργασιακά και πλέον ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή νέων ανακοινώσεων για επέκταση και βελτίωση των μέτρων στήριξης.

Εκ των ων ουκ άνευ οι τουριστικοι φορείς θεωρούν ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να έχουν ορίζοντα έως και τις 31 Μαρτίου του 2021 (ήδη έχει δοθεί η πρώτη παράταση στο ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ και  η παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ωστόσο ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021).

Επιπλέον σε σχέση με τις  ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει ζητηθεί το πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν τη κρίση του Covid-19)  έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Στις προτάσεις του Συνδέσμου περιλαμβάνεται και η κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here