Η πρωτοφανής στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό και τις κρατικές δαπάνες για την οικονομία, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Θέμα Radio 104,6.

Ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει πρωτοφανής στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα η οποία, υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτό να στηριχθεί.

Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγγυάται τα ελληνικά ομόλογα τα οποία χωρίς αυτές τις εγγυήσεις δεν θα είχαν επενδυτική διαβάθμιση για να απορροφηθούν από την αγορά με τις ίδιες προϋποθέσεις.

  • «Είναι μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, έχει σημασία να μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη υπάρχει.
  • Δίχως την Ευρώπη -ιδίως στη χώρα μας- δεν θα ήταν δυνατή η κρατική στήριξη».

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι οι κρατικές δαπάνες βοήθειας προς την οικονομία πραγματοποιούνται και αυτές σε μεγάλο βαθμό υπό την ομπρέλα προστασίας που έχει απλώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάνω από τη χώρα. 

Όταν η νομισματική πολιτική φτάνει στα όριά της πρέπει να έρχεται η δημοσιονομική επέκταση, ήτοι κρατικές δαπάνες οι οποίες πρέπει να είναι κεντρικές και επιδοματικές.

  • «Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος», μας ενδιαφέρει η οικονομία να πάρει μπροστά και όταν φύγει το τσουνάμι να δούμε ότι αυτοί που θα μείνουν όρθιοι να μπορούν να σύρουν το καρότσι της οικονομίας.
  • Έχει σημασία λοιπόν τα χρήματα αυτά να είναι αρκετά να πέσουν στην πραγματική οικονομία και να δώσουν μια προοπτική ιδίως για τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατηθούν στην οικονομική ζωή»,

Ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, ως πιο ανοιχτή οικονομία είναι οι πρώτες που δέχονται τις συνέπειες από τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως, όπως η ψηφιοποίηση της οικονομίας, αλλά και η επέλαση της Κίνας, η οποία επιτίθεται σε όλτα μέτωπα, χωρίς προσχήματα.

Αυτό θα είναι και το έργο του νέου προέδρου, του Τζο Μπάιντεν, είπε ο κ. Πελαγίδης, να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και τις προκλήσεις που φέρνει η νέα εποχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here