του Γιώργου Ανεζύρη, Διευθυντή Πωλήσεων, Solidus Χρηματιστηριακή

Είναι γεγονός πως το 2020 χρηματιστηριακά ήταν μια αξέχαστη χρονιά για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, εξαιτίας των απρόβλεπτων διακυμάνσεων, που κατέληξαν σε ένα απρόσμενο «ράλι» τιμών, κυρίως για την αγορά της Αμερικής.

Εκτιμώ πως η φετινή χρονιά, τόσο για την ελληνική όσο και για τις διεθνείς αγορές, θα έχει θετικό πρόσημο, εάν και εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά με την πορεία της πανδημίας (ταχύς και επιτυχής εμβολιασμός, σταδιακή άρση των lockdowns, επιστροφή στην κανονικότητα) και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας παγκοσμίως.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Covid-19, έχει αυξηθεί η ανησυχία στον μέγιστο βαθμό, χωρίς να έχει αποτυπωθεί, προς το παρόν, στην εικόνα των διεθνών αγορών, που διατηρούν, απτόητες, την ανοδική τους τάση.

Η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς (επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, προγράμματα στήριξης από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότεροι δείκτες είναι στα υψηλά τους, αναμένεται να προσδώσει στις αγορές έντονη μεταβλητότητα, μεγάλη νευρικότητα και συγκινήσεις σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων κινήσεων (trading), χωρίς να λείψουν οι διορθωτικές κινήσεις.

Επομένως, η στρατηγική των επενδυτών πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη, ενώ σημαντική θα αποδειχθεί η σωστή επιλογή εταιρείων, βάσει κλάδου και κερδοφορίας-stock picking.

Η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Νέες τάσεις έχουν εμφανιστεί και οι αλλαγές που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια θα είναι κοσμογονικές. Οι κλάδοι και οι εταιρείες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα έχουν τη μεγαλύτερη ώθηση είναι εκείνες που σχετίζονται με την τεχνολογία (5G, e-Commerce, social media, cyber security, Artificial Intelligence), την ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες (EV/AV), την καινοτομία, τη ρομποτική και την ψηφιακή τεχνολογία.

Μεγάλο είναι το στοίχημα και για την Ευρώπη, η οποία τα τελευταία χρόνια υποαποδίδει σταθερά σε σχέση με την Αμερική και την Ασία. Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά, αφού οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη είναι μεγάλες (βελτίωση εταιρικών αποτελεσμάτων, προγράμματα ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης). Ο κλάδος της πράσινης ενέργειας φαίνεται να κεντρίζει περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το νέο έτος αποτελεί πρόκληση για την ελληνική αγορά. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διεθνή κοινότητα έχουν αποκατασταθεί (ρεκόρ προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ευχέρεια δανεισμού) και, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια στήριξης απο την ΕΕ, δημιουργούν θετικές προσδοκίες. Παρ’ όλα αυτά, η ορθή διαχείριση των δημοσιονομικών πακέτων και η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση θα παίξουν καταλυτικό ρόλο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί πρωτίστως σε εταιρείες δυναμικών κλάδων με προοπτικές ανάπτυξης, ισχυρά θεμελιώδη και υψηλές μερισματικές αποδόσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), όπως και σε εταιρείες που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης (ΔΕΗ).

Στοίχημα αποτελούν οι εταιρείες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία (ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ορόσημο για την πορεία της αγοράς αποτελούν οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σαφέστατα σε καλύτερη φάση από ό,τι προ τριετίας (τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων). Ωστόσο πρέπει να φανεί το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στη δημιουργία νέων NPEs.

Τέλος, μεγάλες προοπτικές παρουσιάζει ο κλάδος της πληροφορικής και της τεχνολογίας, που θα πρωταγωνιστήσει στα νέα οικονομικά δεδομένα της επόμενης δεκαετίας (ΚΟΥΕΣ, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ).

………………………………..

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Ιαν-Φεβ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here