Δεν αλλάζει μόνο η επωνυμία.

Αλλάζει το ενεργειακό μείγμα, η φιλοσοφία, η στόχευση και ο τρόπος λειτουργίας των ΕΛΠΕ.

Όλα ξεκινούν σε δύο μέρες, με την ολοκλήρωση της  της συμφωνίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην ITALGAS έναντι  733 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί το ποσοστό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που θα περάσει στους Ιταλούς η συμφωνία ξεπερνά τα  900 εκατ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ κατείχαν το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών (το υπόλοιπο 65% είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ). Κατά συνέπεια θα εισπράξουν περί τα 256 εκατ. ευρώ, με περίπου 128 εκατ. να μοιράζονται ως έκτακτη διανομή/μέρισμα στους μετόχους.

Η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από τον  όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύει τα αποτελέσματα.

Μέρος των εσόδων από την πώληση της θυγατρικής θα διοχετευτεί στο μέρισμα της χρήσης αλλά επιπλέον όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης κατά την ενημέρωση των αναλυτών, θα χρηματοδοτήσουν επίσης την επιτάχυνση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ώστε οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2025 και το 2030 (1 και 2 γιγαβάτ αντίστοιχα), να επιτευχθούν νωρίτερα.

ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης
  • Η νέα ονομασία των ΕΛΠΕ που προτείνεται και αναμένεται να εγκριθεί από την γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 20 Σεπτεμβρίου είναι «HELLENIQ ENERGY».
  • Συμβολίζει σύμφωνα με πηγές του ομίλου τη διατήρηση της ελληνοκεντρικής δραστηριότητας, την μετάβαση στην ευφυή ενέργεια και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων από τα πετρέλαια στην ενέργεια συνολικά.

Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί και η νέα εταιρική ταυτότητα (λογότυπο) του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν το καλύτερο στην ιστορία του ομίλου ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αυξημένης ζήτησης για καύσιμα και υψηλών περιθωρίων διύλισης.

Τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι τα διυλιστήρια Ελευσίνας και Ασπροπύργου ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο διάστημα, για λόγους συντήρησης.

Ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε χρονιά – ρεκόρ για τον όμιλο σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπεται να επαναληφθούν οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου (συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη 535 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ.€ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 367 εκατ. από 7 εκατ.€ πέρυσι).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here