Τελικά, η πολιτική είναι απλή αριθμητική…

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Για 10 ολόκληρα χρόνια, τα στελέχη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν, διαλαλούσαν, υποστήριζαν και απειλούσαν ότι δεν πρέπει να δοθεί «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει.

Η Κυβέρνηση της χώρας δηλώνει πρόθυμη να δημιουργήσει ένα «νέο νομοθετικό πλαίσιο πτώχευσης ιδιωτών» που θα καταργεί ουσιαστικά και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αλλά θα προστατεύει και θα στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

Για να βάλουν τις «μεγάλες ιδέες» σ’ ένα συγκεκριμένο αριθμητικό πλαίσιο, οι τράπεζες της χώρας έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία για τα «κόκκινα δάνεια», το υπόλοιπο των οφειλών και τη συνολική εισοδηματική κατάσταση που δηλώνουν επισήμως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει ένα κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ (αυτό προβλέπει σήμερα κρατικός Προϋπολογισμός) για να στηρίξει τους «κόκκινους δανειολήπτες με οικονομική αδυναμία».

Αυτό το ποσό πρέπει να μοιραστεί σε όλους τους «δικαιούχους». Είναι πιθανό το κονδύλι αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω ίσως και να διπλασιαστεί.

Η λογική της οικονομικής ενίσχυσης είναι απλή:

  • Ποιο είναι το ποσό που οφείλει σήμερα ο δανειολήπτης.
  • Ποια είναι η τρέχουσα εμπορική αξία του ενεχυριασμένου ακινήτου.
  • Εφόσον η αξία του δανείου είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία του ακινήτου, τράπεζα θα διαγράφει το υπερβάλλον ποσό, στη συνέχεια θα συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα 20ετή ρύθμιση, η δόση της οποίας θα επιδοτείται κατά το 30% από το κράτος.

Το ερώτημα είναι ποιοι δανειολήπτες θα δικαιούνται της  ρύθμισης Loan to Value.

  • Ποια εισοδηματικά, περιουσιακά και αντικειμενικά κριτήρια θα ισχύουν ώστε η νέα ρύθμιση θα γίνεται αυτοματοποιημένα, γρήγορα, χωρίς περιθώρια πολιτικής ευνοιοκρατίας και ρουσφετολογίας.

Οι τράπεζες με τη βοήθεια της PriceWaterhouseCoopers έχουν καταγράψει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τις προβλέψεις που έχουν αναλάβει, την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων και τις πραγματικές κεφαλαιακές συνέπειες κάθε εναλλακτικού σεναρίου ρύθμισης οφειλών.

Τα στοιχεία αυτά θα τα παραδώσουν στην κυβέρνηση για να πάρει τις τελικές πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θα υποβληθούν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό.

Με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τον νέο Δείκτη Loan to Value, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση,  το νέο όριο προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα πέσει στις 75.000 € εμπορικής αξίας και θα φτάνει στις 120.000 € για οικογένειες με 3 παιδιά που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

Ως «γλυκαντικό» της νέας κυβερνητικής κυβίστησης θα εμφανισθεί το « σχέδιο συνολικής ρύθμισης» :

  • Όσοι εντάσσονται στον νέο πτωχευτικό νόμο, θα έχουν πρόσβαση και στο σύστημα των 120 δόσεων για όλες τις υπόλοιπες οφειλές τους σε δημόσια ταμεία, Εφορία και ΕΦΚΑ.

Τελικά η πολιτική είναι απλή αριθμητική…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here