Τελικά ποιο είναι το Σχέδιο;

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι οι προηγούμενες δύο… εκδόσεις του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απορρίφθηκαν αμέσως από τους συναδέλφους του στο Eurogroup.

Στον ….πολιτισμένο κόσμο, τα αναπτυξιακά σχέδια των κυβερνήσεων συνήθως συνοδεύονται από πίνακες και στοιχεία όπου περιγράφονται τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, οι προβλέψεις για την εξέλιξή τους κι ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα ενεργειών με την προσδοκώμενη απόδοση.

Το εθνικό εισόδημα μιας χώρας ΑΕΠ δημιουργείται -άρα επηρεάζεται- από 4 παράγοντες:

  1. Επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές, μεσοπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες και επενδύσεις σε υποδομές),
  2. Κατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική),
  3. Εισαγωγές και
  4. Εξαγωγές (αγαθών και υπηρεσιών).

Στο κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση υπάρχουν μόνον μικρές συμπαθητικές εκθέσεις ιδεών για κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής με ένα απέραντο ευχολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που…θα κάνει γιατί δεν έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

Στις 106 σελίδες του κειμένου με τον τίτλο «Μια Στρατηγική Ανάπτυξης για το Μέλλον» καταγράφονται ορισμένες… πρωτότυπες ιδέες, όπως… διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η αξιοποίηση του περιουσιολογίου αλλά και οι επενδύσεις στην… κάνναβη!

Δημόσιοι Υπάλληλοι

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αναπτυξιακό σχέδιο υπόσχεται προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες στο εξής θα πραγματοποιούνται και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες, προκειμένου να διατηρηθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής το οποίο ακόμη δεν έχει ψηφίσει η Βουλή.

Η κυβέρνηση υπόσχεται -για μία ακόμη φορά- ενιαίο μισθολόγιο και κίνητρα για την αύξηση των επιδόσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι

Όσον αφορά τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση αντικατέστησε τη συγκεκριμένη και χρονικά προσδιορισμένη δέσμευσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού με μια… ευχή.

Οι παλιές κατηγορηματικές δηλώσεις ότι έρχονται μειώσεις φόρων, αντικαταστάθηκαν από αόριστες εκτιμήσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τις επίσης αόριστες προβλέψεις για παραγωγή υπερπλεονασμάτων κατά την περίοδο 2019-2022.

Βέβαια στο Supplement MoU που δημοσίευσε σήμερα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σαφές ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% παραμένουν εν ισχύ μέχρι και το 2022.

Όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ονειρεύονται ότι στις 21 Αυγούστου θα… εγκαταλείψουμε τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Μόνο οι διεργασίες, ζυμώσεις και συζητήσεις που περιγράφει το αναπτυξιακό σχέδιο χρειάζονται πάνω από έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν, ενώ δεν είναι καθόλου σαφές ούτε και το πότε θα ξεκινήσουν.

Φόροι

Η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» αποτελούσε ανέκαθεν επιθυμία του ΔΝΤ και γι’ αυτό θα έχουμε μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αναφέρεται στην αναγκαιότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Δεν μπαίνει στον κόπο ωστόσο να μας εξηγήσει το πότε, το πώς και το πόσο.

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα του «ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου» είναι η αξιοποίηση το περιουσιολογίου (δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν από το 2021), ενώ επαναλαμβάνονται οι στόχοι για επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

Για να μην στεναχωρηθούν οι φίλοι μας οι ξένοι υπάρχει η διαβεβαίωση: «Στόχος η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών».

Δηλαδή, πρώτα θα υπερφορολογηθούν οι πολίτες και κατά την περίοδο 2019-2022 (με κορύφωση το 2020 λόγω της μείωσης του αφορολογήτου) και μετά θα δούμε αν θα περισσέψει κάτι για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών.

Κινητικότητα στο Δημόσιο!

Το… ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης απειλεί ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει, άρα θα επανασχεδιάσει τις οργανωτικές δομές και τις περιγραφές θέσεων εργασίας όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Θα υπάρξει -λέει- σύστημα κινητικότητας του δημόσιου τομέα. Θα δημιουργηθεί -λέει- ένας βελτιωμένος μηχανισμός παρακολούθησης για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους φορείς, διασφαλίζοντας ότι οι επιλογές των διευθυντών, καθώς και η εκτίμηση των επιδόσεων του προσωπικού ακολουθούν τους κανόνες και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη νομοθεσία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση που αντιστάθηκε σε κάθε μορφή αξιολόγησης των κρατικών υπαλλήλων, τώρα υπόσχεται ότι η ελληνική διοίκηση θα ενσωματώσει ένα συμβατικό σύστημα διαχείρισης για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση νομικών προσώπων υπό την εποπτεία των υπουργείων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ