Το “πράσινο φως” των Βρυξελλών στον “Ηρακλή ΙΙ” και οι (τηλε) επαφές θεσμών -Ελλήνων τραπεζιτών σηματοδοτούν το επόμενο στάδιο, στο οποίο εισέρχεται το εγχώριο banking με τελικό προορισμό την επαναχρηματοδότηση οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση και η άρση δύο σημαντικών εκκρεμοτήτων, που το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν ανασταλτικά στην εξέλιξη του όλου σχεδιασμού. Η πρώτη, προφανώς και αφορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς, διαδικασία που απέκτησε μέχρι (και ) έντονο πολιτικό χρώμα, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει. Η δεύτερη, σχετίζεται με την πανηγυρική διάψευση όσων hedge funds προεξοφλώντας πως την Πειραιώς θα ακολουθούσε και άλλη συστημική τράπεζα έσπευσαν να ανοίξουν “θέσεις πώλησης”, στοχεύοντας την Alpha Bank. Το shortάρισμα δεν τους βγήκε, καθώς τόσο η Alpha Bank (μέσω της πρόσφατης έκδοσης του ομολόγου Tier II) όσο η Εθνική (μέσω των υπεραξιών, που απέκτησε από τα swaps με το Δημόσιο) θωρακίστηκαν κεφαλαιακά, ενώ στην Eurobank η παρουσία ισχυρού μετόχου (Fairfax/Watsa) απέκλειε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο αποκλεισμός του κινδύνου ενός dilution, συνέβαλε στο να “στεγανοποιηθεί” η περίπτωση της Πειραιώς, να “αυτονομηθεί” των άλλων 3 , με αποτέλεσμα άλλα funds να ενεργοποιηθούν αγοραστικά. Ενδεικτικό το ότι το τελευταίο διάστημα, το Capital ενίσχυσε την θέση του, στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank πάνω από το 5%, βγήκε δυνατά αγοραστής στην Alpha Bank, για να ακολουθήσουν τα  Charles Schwab, DFA, East Capital κ.α. όπως και οι BlackRock, Vanguard που αύξησαν τη συμμετοχή τους από κοινού με το Artemis Investment Management, DEKA GmbH και άλλα από funds από Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη.

Οπως εξηγούσε έλληνας διαχειριστής (με έδρα το City) ο συνδυασμός χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας, προοπτικής σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων με εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης παγίων/απαιτήσεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης της “επενδυτικής βαθμίδας” συνηγορούν στο έντονο ενδιαφέρον, που δείχνουν τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια.

Δεν είναι τυχαίο, πως στο διάστημα αυτό, που τα funds “χτίζουν” θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών- από πολύ χαμηλές/φθηνές- τιμές, ο μεν οίκος Moody’s έρχεται (την 1/4) να αναβαθμίσει την προοπτική του εγχώριου banking εκτιμώντας, πως τα NPLs θα συνεχίσουν να μειώνονται (κυρίως μέσω πώλησης χαρτοφυλακίων “κόκκινων δανείων” και τιτλοποιήσεων) η δε DBRS πρόβλεψε τη μείωση των συντελεστών NPLs σε μονοψήφια ποσοστά. Μάλιστα ο καναδικός οίκος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προεξοφλώντας ότι οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έγιναν (σε Alpha Bank, Εθνική) είναι αρκετές για να καλύψουν το κόστος των τιτλοποιήσεων. Παράμετρος, που όπως και το “αγκάθι” της αναβαλλόμενης φορολογίας λειτουργούσαν ανασταλτικά για την ενεργότερη συμμετοχή των funds στις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 13/04/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here