“Τίτλοι τέλους” για το Δημόσιο και από την Πειραιώς.

Η θεαματική υπέρ-κάλυψη της διάθεσης του 27% που είχε στον έλεγχο του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πέραν της επιβεβαίωσης του θερμού ενδιαφέροντος των ξένων για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και της δικαίωσης του Χρήστου Μεγάλου έρχεται να σημάνει την ολοκλήρωση της 12ετούς…Οδύσσειας του εγχώριου banking.

Προφανώς και πρέπει να γίνουν πολλά και σημαντικά- κυρίως στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα, τις απαιτήσεις από την αναβαλλόμενη φορολογία, την επαναληψιμότητα καθαρών λειτουργικών κερδών κ.λ.π- πλην όμως τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα μόνο αμελητέα δεν είναι, τουναντίον.

Με το ΤΧΣ να έχει (από ) μείνει-πλέον- με το 18,39% του μετοχικού κεφαλαίου  της Εθνικής (και το 72,5% της μη συστημικής Attica Bank) το “ταμείο” είναι συν παρά τις περί του αντιθέτου λογιστικές αιτιάσεις ορισμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην Βουλή (Φεβρουάριος 2024) το Δημόσιο έχει όχι μόνο λογιστικό αλλά και, κυρίως, γενικότερο όφελος από την αποεπένδυση.
Πρακτικά, για τη διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το Ελληνικό Δημόσιο- μέσω του ΤΧΣ- έχει καταβάλλει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ ενώ το όφελος που είχε είναι:
28,2 δισ.€ από το κούρεμα ομολόγων (πρόγραμμα PSI) που κατείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες.

  • 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).
  • 2,8 δισ. από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα (Μάρτιος 2024) χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα.

Το γενικό σύνολο είναι 34,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το όφελος του Δημοσίου σε σχέση με τα 30,9 δισ.€ που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 3,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA.

Ετσι με την διάσωση των συστημικών τραπεζών, διασώθηκαν και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, που ήταν πολλαπλάσιες από το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης και προστατεύθηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την κατάρρευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ