Την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ, η DBRS ανακοινώνει την βαθμολόγησή της για την ελληνική οικονομία.

Δεδομένου ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης έχει εντάξει την Ελλάδα στην “επενδυτική βαθμίδα” (στο χαμηλό όριο του εύρους, από τον Σεπτέμβριο 2023) το ενδιαφέρον εστιάζεται στους “αστερίσκους” που ενδεχομένως να θέσει ως προς την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης και το κατά πόσον θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν…προπομπός για τη Moody’s.

Η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου- του μόνου που έχει-ακόμη- εκτός investment grade την ελληνική οικονομία- θα ανακοινωθεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή (15/3) απόφαση που για πολλούς θεωρείται game changer για τη συνέχεια (πρώτο 6μηνο 2024).

Οι της DBRS θεωρείται- σχεδόν βέβαιο- πως θα αναφερθούν στον υψηλό δείκτη δημοσίου χρέους (αλλά και την αποτελεσματική διαχείρισή του) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αλλά και τη θεαματική μείωσή τους), τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να συνεχιστούν κ.λ.π.

Δεν θα “χαριστούν” οι Καναδοί, είναι η εκτίμηση παραγόντων με γνώση των διεργασιών και για αυτό θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην λεπτομέρεια της κάθε διατύπωσης.

To αν και κατά πόσον θα μετρήσουν στην τελική απόφαση του team του Steffen Dyck-senior vice president Moody’s– για τη μετά από μία Παρασκευή κρίσιμη ετυμηγορία θα φανεί.

Πάντως στην αγορά θεωρούν πως επί μέρους εξελίξεις λ.χ. η απο-επένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς- που θα έχει προηγηθεί (τόσο της DBRS όσο της Moody’s) θα μετρήσει θετικά.

Πολύ δε περισσότερο που-όπως όλα δείχνουν- θα αφορά στο σύνολο της θέσης του, ενώ ενδεχόμενη θεαματική υπερκάλυψη του placement θα συνυπολογισθεί ανάλογα (ενδεικτική του ζωηρού ενδιαφέροντος των ξένων funds/ και δη αμερικανικών για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ