Γράφει η «ξενοδόχος»

Τριπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων σε σχέση τουλάχιστον με τον αρχικό αριθμό των καταστημάτων έχουν υποβάλει αίτημα στον όμιλο Fais για την στέγασή τους στην νέα Αγορά Μοδιάνο που θα ανοίξει μέσα στο 2022 στη συμπρωτεύουσα, εμπλουτίζοντας ουσιαστικά το ‘’μίγμα’’ εμπειριών στην Θεσσαλονίκη.

Στη νέα Αγορά θα στεγαστούν περί τα 80 καταστήματα και ήδη στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 240, ενδεικτικό του πώς αναμένει το φιλόδοξο project η Θεσσαλονίκη.

Η επίσημη “πρώτη” της Αγοράς Μοδιάνο έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην 36η Philoxenia που ολοκληρώθηκε χθές 14 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ακριβώς της στρατηγικής εισόδου του ομίλου Fais στον τομέα της φιλοξενίας αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής του στους τομείς της εστίασης και της γαστρονομίας.

Οι δύο πιο πρόσφατες προσθήκες στο τμήμα του ομίλου που αφορά τους κλάδους Φιλοξενίας και Γαστρονομίας (Hospitality & Gastronomy Division) είναι πέραν του project της Αγοράς Μοδιάνο και η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5* Radisson Blu Zaffron Resort στη Σαντορίνη.

Ο όμιλος του Σαμι Φάις έχει ‘’επενδύσει’’ στη μεταμόρφωση της Αγοράς Μοδιάνο, ένα μοναδικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη που ετοιμάζεται να μπει στη νέα της εποχή, σε μια σημαντική χρονιά γι’ αυτήν, καθώς το 2022 κλείνουν τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της (το έργο ολοκληρώθηκε τότε το 1925).

Όπως αναφέρουν από τον όμιλο, η «Κεντρική Αγορά της Πόλης», θα αποτελέσει όχι μόνο μία απλή σκεπαστή αγορά, αλλά και χώρο κοινωνικής συγκέντρωσης και επικοινωνίας, που θα αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης, αφού θα δημιουργηθούν χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

  • «Πρόκειται για ένα food market concept νέας γενιάς που θα συνδυάζει σύγχρονα καταστήματα με λαχανικά, κρέατα και αλιευτικά είδη από ντόπιους και διεθνείς παραγωγούς, μαζί με μια ποικιλία από ιδέες για έτοιμα γεύματα». 

Eli Modiano

Η Αγορά Μοδιάνο είναι το πρώτο χαρακτηρισμένο μνημείο στην Ελλάδα που ανακατασκευάστηκε και παραδίδεται για χρήση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και στους επισκέπτες της.

Ολοζώντανο ορόσημο της Θεσσαλονίκης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της, τον Έλι Μοδιάνο, το 1922.

Ο Ελί Μοδιάνο υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1881 και πέθανε το 1968.

Σπούδασε στο Παρίσι στο Ecole Centrale και αφού γύρισε στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε τον σχεδιασμό πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Τα έργα του κινούνται στο πνεύμα του εκλεκτισμού με έμφαση στις art nouveaux επιρροές.

Ο Ελί Μοδιάνο ανήκε στην εξέχουσα οικογένεια Μοδιάνο, μια από τις πιο δυνατές οικογένειες της εβραϊκής σεφραδιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης ( Εβραίοι που εγκατέλειψαν την Ισπανία το 1492 ή και αργότερα), που μαζί με τις οικογένειες Αλλατίνι και Ναχούμ, κρατούσαν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζωής της πόλης, ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ήταν γιος του τραπεζίτη Ιακώβ Μοδιάνο και εγγονός του Σαούλ Μοδιάνο, που ήταν επίσης τραπεζίτης και έφτασε από απλός υπάλληλος των γιατρών Λαφών και Πρασακάκη και κατόπιν του μεγάλου εμπορικού οίκου Αλεύρων-Δημητριακών ‘’ Βλαστού’’, να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο εμπορικό οίκο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, μετά τον οίκο Καμόντο στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here