Δημήτρης Μαλλάς

Με τις δημοτικές εκλογές να πλησιάζουν και με την προεκλογική περίοδο να έχει ξεκινήσει καλά, ίσως να είναι ευκαιρία για να επανέλθει στο προσκήνιο μία πρόταση για το οικοσύστημα της καινοτομίας και των startups που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: την παραχώρηση από πλευράς των δήμων κτιρίων που να φιλοξενούν νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις με τις τελευταίες να πληρώνουν χαμηλό ενοίκιο. Μία κίνηση με πολλά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Το παραπάνω ήταν το θέμα συζήτησης που είχε ο υπογράφων με στέλεχος από ένα από τα funds του Equifund πριν από μερικές ημέρες. Και η πραγματικότητα είναι πως δεν είναι κάτι καινούριο ως θέμα συζήτησης. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, με την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, είχε καταθέσει μία ακόμη πιο ριζοσπαστική πρόταση περί δημιουργίας ενός innovation district, όπως το είχε αποκαλέσει, σε μία αναξιοποίητη περιοχή της Αθήνας. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μερικά χρόνια είχε υπάρξει η πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από την πλευρά του δήμου Αθηναίων για μετατροπή του κτιρίου που στέγαζε το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην πλατεία Ομόνοιας, σε έναν χώρο όπου θα φιλοξενούσε startups και νέες επιχειρήσεις. Μία κίνηση που αν γινόταν είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσε στην ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Η ιδέα περί συγκέντρωσης επιχειρήσεων και φορέων του οικοσυστήματος της καινοτομίας σε μία περιοχή δεν είναι, φυσικά, δική μας. Αντίστοιχα μοντέλα έχουν ήδη υλοποιηθεί στο εξωτερικό σε πόλεις όπως είναι το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο αυτές πόλεις θεωρούνται από τους σημαντικότερους κόμβους καινοτομίας στην Ευρώπη. Μάλιστα, στο Τελ Αβίβ είναι εντυπωσιακό ότι στο κτίριο που βρίσκεται το ξενοδοχείο Rotchild είναι ακόμη τα γραφεία της Google, του Facebook, το κέντρο καινοτομίας της Visa καθώς επίσης και 2-3 venture capital funds. Επιπλέον, όμως, στη γύρω περιοχή μπορεί να δει κανείς ότι υπάρχουν ουκ λίγα startups αλλά και funds. Πρακτικά, στα καφέ της περιοχής κλείνονται οι συμφωνίες χρηματοδότησης!

Ένα αντίστοιχο μοντέλο θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη της χώρας όπου υπάρχει κινητικότητα γύρω από τα startups. Η εγγύτητα των επιχειρήσεων θα έδινε τη δυνατότητα για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των καινοτόμων επιχειρήσεων, όπως, επίσης, θα ήταν πιο εύκολο για τα funds να δουν είτε νέα εγχειρήματα είτε να βρίσκονται κοντά στις εταιρείες που έχουν χρηματοδοτήσει. Και, φυσικά, δεν είπε κανείς να μην πληρώνουν ενοίκιο. Απλά, θα ήταν καλό να κινείτο σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, φανταστείτε στην Ομόνοια 4-5 κτίρια που είναι τώρα άδεια και δεν χρησιμοποιούνται να γέμιζαν με νέους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Η δυναμική που θα δημιουργείτο στην περιοχή θα ήταν μεγάλη και θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και η οποία, ας μην κρυβόμαστε, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Παρεπιμπτόντως, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν αρκετά κτίρια που είναι άδεια και ουσιαστικά ερημώνουν. 

Βέβαια, το θέμα δεν είναι να βγει κάποιος υποψήφιος δήμαρχος και να το προτείνει. Το θέμα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων -ή όποιας άλλης μεγάλης πόλης- τολμήσει να το κάνει. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα εξεύρεσης της απαραίτητης χρηματοδότησης για την ανακαίνιση των κτιρίων. Είναι και θέμα βούλησης και επιμονής προκειμένου μία τέτοια ενέργεια να γίνει πραγματικότητα. Αλλά αν γίνει, θα αποτελέσει μία σημαντική κίνηση με πολλαπλά οφέλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ