Τρίβουμε τα μάτια μας, αλλά επενδύσεις δεν έρχονται

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Έχουν ήδη περάσει περισσότερα από 2 χρόνια από την βραδιά που οι Έλληνες άκουσαν τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, να διαβεβαιώνει ότι

  • θα τρίβετε τα μάτια σας… Θα έχουμε ουρές επενδυτών και τόσες επενδύσεις, που δεν θα προλαβαίνουμε να τις απορροφήσουμε”.

Στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε πάλι στο “κύμα των επενδύσεων” που θα αλλάξει τη ζωή μας…

Η αλήθεια είναι ότι τρίβουμε τα μάτια μας με έκπληξη, για όλα αυτά που λέγονται και γίνονται μόνο και μόνο για να μην γίνουν επενδύσεις στη χώρα.

Δεν είναι μόνον το φιάσκο στην υπόθεση της πώλησης των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, αξίας μεγαλύτερης του 1 δισ Ευρώ.

Δεν είναι ούτε η ανεξήγητη κωλυσιεργία στο -ύψους 612 εκατ. Ευρώ– επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά.

Είναι μια σειρά από αναβολές, καθυστερήσεις, ανατροπές και περίεργες εμπλοκές σε όλα σχεδόν τα μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια που θα μπορούσαν να αλλάξουν την μίζερη καθημερινότητα της χώρας, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσφέρουν προοπτική στην ασθμαίνουσα ανυπόληπτη οικονομία της χώρας.

  • Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ -παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης για επενδυτικό ενδιαφέρον από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη- κόλλησε, απέτυχε και επαναλαμβάνεται.
  • Η περιβόητη αξιοποίηση της περιοχής Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, επτά ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της, παρά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, προχωρά με ρυθμούς χελώνας, στερεί την τοπική κοινωνία από δουλειές και συνάλλαγμα, βολοδέρνει στα δικαστήρια και τις ενστάσεις.
  • Το περίφημο γκολφ της Ρόδου στην περιοχή Αφάντου, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε, από 2016, επενδυτής πρόθυμος να βάλει 45 εκατ. Ευρώ και κατόπιν να επενδύσει πολλά περισσότερα σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή, έχει μπλεχτεί στα δίχτυα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ανακάλυψε κι εκεί “σπουδαία ευρήματα αρχαιολογικής σημασίας”.

Είναι το ίδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που ανακάλυψε “αρχαίο δάσος” εκεί που κάποτε λειτουργούσε το αεροδρόμιο του Ελληνικού και καθυστέρησε όσο μπορούσε την πρόοδο των εργασιών για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Ευρώπης που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Είναι το ίδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που αρνήθηκε στο BBC τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς για “να μην καταστραφεί η πολιτιστική μας κληρονομιά”.

  • Με απελπισία, οι Έλληνες θυμούνται και αναλογίζονται πόσο εύκολα ξεπερνούσε η χώρα τέτοιου είδους προβλήματα και εμπόδια κατά την περίοδο των προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε, που τα αρχαιολογικά ευρήματα σε ολόκληρη την πόλη κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το μετρό της Αθήνας, έγιναν η αιτία για μια αξιοπρεπέστατη προβολή τους στους σταθμούς με αναμφίβολη πολιτιστική και τουριστική αξιοποίησή τους.

Η πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ είναι η δεύτερη μεγάλη “δουλειά” που προσπαθεί να ολοκληρώσει ο Όμιλος Λάτση στην Ελλάδα και τελικά “κάπου σκαλώνει”. Υπάρχουν πολλοί που υποψιάζονται ότι η “μακρά χείρα του μεγάλου του ανταγωνιστή” ενδέχεται να έχει κάποιου είδους εμπλοκή αλλά αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν στην Ελλάδα όπου η σκοτεινή διαπλοκή συμφερόντων αποτελεί μακρινό παρελθόν…

  • Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ίσως ο μοναδικός μοχλός προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων στην Ελληνική Οικονομία που ακόμη και σήμερα αξιολογείται από τους διεθνείς οίκους ως “μη επενδύσιμη”.

Μια σειρά από εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις που θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί, ακόμη βρίσκονται μπλοκαρισμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της επιχειρηματικής διαπλοκής: Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Εγνατία, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αφάντου Ρόδου και Μαρίνες.

Ο εισπρακτικός στόχος αυτών των ιδιωτικοποιήσεων, το αναιμικό και ασήμαντο μπροστά στον ωκεανό του δημοσίου χρέους, ποσό του 1,5 δισ Ευρώ σήμερα, φαίνεται ανέφικτος. Οι εκλογές δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες. Γι’ αυτό άλλωστε είναι επιβεβλημένο να επιταχυνθούν….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here