του Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη
Aύριο, σε μια εκδήλωση στην αίθουσα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού “Ελληνικός Κόσμος” , θα παρουσιάσουμε το στρατηγικό σχέδιο Εξωστρέφειας της χώρας σε όλους τους ξένους πρέσβεις που εκπροσωπούν την χώρα τους στην Ελλάδα. Και θα το κάνουμε αυτό στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο του Πρωθυπουργού, στο όραμα του οποίου βασίστηκε ο σχεδιασμός αυτός.
Δύο εβδομάδες μετά θα ταξιδέψουμε στην Λιβύη, συνοδεύοντας επιχειρηματική αποστολή, με στόχο να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα αυτή της βορείου Αφρικής.
Μια γειτόνισσα χώρα (οι ακτές της Λιβύης απέχουν από την Κρήτη περίπου όσο η Κρήτη από την Αθήνα) στην οποία οφείλουμε να αναπτύξουμε πολυσχιδή και πυκνή διπλωματική δράση. Ιδιαίτερα τώρα που μετά την Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός στις 23 Οκτωβρίου 2020, η μεταβατική κυβέρνηση που ανέλαβε τον Μάρτιο του 2021 επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο.
- Πραγματοποιούμε όμως το ταξίδι αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στο κέντρο του στρατηγικού σχεδιασμού εξωστρέφειας της χώρας μας.
- Είναι και η διευκόλυνση διεθνοποίησης των Ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές.
- Είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει στην εθνική πολιτική και διπλωματία η οικονομική αυτή διείσδυση, στην οποία συμμετέχουν οι επιχειρήσεις της πατρίδας μας.
- Είναι τέλος το πολιτικό αποτύπωμα που αφήνουν αυτές οι επενδύσεις στην διπλωματική σκακιέρα, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των κοινωνικών και πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς.
Ενδεικτικό των πολυεπίπεδων σχέσεων που διανοίγονται είναι ότι στα τέλη Αυγούστου, παραδόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση 200.000 εμβόλια για την καταπολέμηση της Covid-19, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που συνδράμει τη Λιβύη στην προσπάθεια αυτή.
Ως επικεφαλής λοιπόν μιας πολυμελούς αποστολής επιχειρηματιών, το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μια σειρά από στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, θα έχουμε την ευκαιρία στην πρωτεύουσα της Λιβύης να συμμετάσχουμε στην εξαγωγική και επενδυτική έκθεση που πραγματοποιείται εκεί.
Η επερχόμενη ανασυγκρότηση της χώρας και η ανοικοδόμηση των υποδομών της προσφέρουν σημαντικές προοπτικές δραστηριοποίησής μας, κυρίως στους τομείς της ενέργειας (ειδικά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ), της διαχείρισης υδάτων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των φαρμάκων.
Προφανώς, ο κλάδος των κατασκευών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάληψη έργων υποδομής και κατασκευών με ταυτόχρονη ενίσχυση σε ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες δομικών υλικών, μαρμάρων, αλουμινίου, κλπ.
Στη σκιά μιας προεκλογικής περιόδου που ακόμα είναι άγνωστο αν και πότε θα ολοκληρωθεί με την διενέργεια εκλογών, θα επιδιώξουμε να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών που έχει δρομολογηθεί μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και την δική μου, και οι οποίες συνδυάστηκαν με το άνοιγμα εκ νέου της Πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενειου στην Βεγγάζη.
Η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ αλλά και ως περιφερειακή δύναμη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει τόσο ιστορικά, όσο και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Και αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η ενεργοποίηση της Οικονομικής Διπλωματίας με την αποστολή αυτή.
Με στόχο τη συμμετοχή της Λιβύης στη νέα αρχιτεκτονική κατανόηση σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Ελλάδα ενδιαφέρεται ειλικρινά για τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική διπλωματία συμβαδίζει και συνεργεί με την παραδοσιακή εθνική διπλωματία.
{Ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης είναι υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία}