Τρείς βασικούς λόγους επικαλείται η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στη «Διαύγεια», σχετικά με την ανάκληση της προηγούμενης έγκρισης που είχε δοθεί το φθινόπωρο του 2018 για την πολυσυζητημένη ανέγερση εννιαόροφου κτιρίου ως ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη.

Η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης (του Οκτωβρίου του 2018) με θέμα «Έγκριση αιτήματος της εταιρείας “VASACO ΑΕΚΕ – Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμεταλλεύσεων” για την ανέγερση νέου εννιαώροφου κτηρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα καθώς και για την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτηρίου σε οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας της, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4, στην Αθήνα», γίνεται, όπως επισημαίνεται, για λόγους νομιμότητας και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς:

  1. Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα καθορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης, λόγω της ύπαρξης διώροφου διατηρητέου κτηρίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο εν λόγω ακίνητο.
  2. Η προτεινόμενη ανέγερση του εννιαώροφου κτηρίου, συνολικής δόμησης 5.300 τ.μ. με 3 υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα, ύψους 31.70 μ., όπως διαπιστώθηκε κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας της ολομέλειας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στο χώρο του ακινήτου, δεν εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον του και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, λόγω της επίδρασης του ύψους του υπό ανέγερση κτηρίου, το οποίο είναι υψηλότερο των όμορων κτηρίων της γύρω περιοχής, πλην ενός επί της οδού Τσάμη Καρατάσου 5-7.
  3. Οι δοκιμαστικές τομές στο οικόπεδο ήταν περιορισμένης έκτασης, σε μια δε από αυτές εντοπίστηκε τμήμα αρχαίας οδού και σε άλλη τμήμα τοίχου ρωμαϊκών χρόνων. Συνεπώς, πριν από την υποβολή τυχόν νέας μελέτης πρέπει να διενεργηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα.

Προ της απόφασης που υπογράφουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής είχε προηγηθεί η ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης τον περασμένο Μάρτιο. Το θέμα είχε ανακινηθεί από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ μετά τη δημοσίευση της απόφασης αναμένονται και οι αντιδράσεις από πλευράς των επενδυτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here