Γράφει η «ξενοδόχος»

Μπορεί οι πληρότητες να πιέζονται, οι προσθήκες ωστόσο όσον αφορά τα νέα καταλύματα στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας είναι συνεχείς και μέσα στο 2019, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για εκατοντάδες νέα δωμάτια που πρόκειται να προστεθούν και φέτος στο δυναμικό της πρωτεύουσας.

Πέραν των νέων ξενοδοχείων, καινούριων ή ακόμη και αυτών που είναι υπό ανακαίνιση, νέα δωμάτια προστίθενται μέσα από τα σπίτια των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων αλλά και των πιο οργανωμένων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων gbr consulting στην τελευταία της ανάλυση για την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά (α’ τρίμηνο 2019), σύμφωνα με την οποία η αγορά των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων έχει σημειώσει αύξηση κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας σε ποσοστό 239% όσον αφορά τον αριθμό των μεμονωμένων μονάδων και κατά 157% σε επίπεδο αριθμού δωματίων. Αντίστοιχα, περαιτέρω άνοδο σημειώνει και η αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων (σ.σ. μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες τύπου Airbnb, booking.com κ.τ.λ.) η οποία πλέον έχει επεκταθεί ακόμη και σε γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας που μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα ελκυστικές.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η gbr consulting, μέσα στο 2018, στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας προστέθηκαν κοντά στα 800 νέα δωμάτια στις κατηγορίες 3-5 αστέρων, ενώ μόνο το νέο Athens Hyatt που άνοιξε μέσα στο έτος προσέθεσε 310 νέα δωμάτια. Για τη χρονιά που διανύουμε, στην Αττική αναμένεται να προστεθούν εκατοντάδες νέα δωμάτια (καινούρια ξενοδοχεία ή ακόμη και παλιά υπό ανακαίνιση), με το νέο Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης που λειτουργεί ήδη εδώ και λίγο καιρό, από το τέλος Μαρτίου, να έχει κάνει την αρχή και έπονται, μεταξύ άλλων, το 4άστερο Ever Eden με  240 δωμάτια της Somewhere Hotels στην Ανάβυσσο αλλά και το 5άστερο Academia of Athens Autograph Collection, 60 δωματίων, στο κέντρο  της Αθήνας που ανοίγει το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, περί τα 900 δωμάτια παλιών ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν αυτή την στιγμή αναμένεται να τοποθετηθούν στην αγορά στο άμεσο μέλλον, ενώ νέα ξενοδοχεία έχουν ήδη δρομολογηθεί με ορίζοντα τη σεζόν του 2020.

Η gbr consulting κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι διεθνείς αφίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους από το αεροδρόμιο της Αθήνας να δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις έχουν αυξηθεί  σε ποσοστό 14,3% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, οι πληρότητες στα αθηναϊκά ξενοδοχεία για το διάστημα του πρώτου τριμήνου του έτους οπότε υπάρχουν και τα επίσημα στοιχεία, σημείωσαν πτώση κατά 6,8% με τις τιμές των δωματίων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Το γεγονός, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς αποδίδεται στην αύξηση κάθε είδους ανταγωνισμού, από νέα ξενοδοχεία, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here