Συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ) από κοινού με τα Επιχειρηματικά & Βιομηχανικά Πάρκα (ΕΤΒΑ) με θέμα το Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα της Λειτουργίας των Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων: Η σημασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Επιχειρηματικά & Βιομηχανικά Πάρκα εντάσσονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τις περιοχές της Αττικής, με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 221 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για πάρκα που, μόλις δημιουργηθούν,

  • θα «οργανώσουν» 28 περιοχές στην ανατολική και στη δυτική Αττική, όπου ατύπως έχουν συγκεντρωθεί και λειτουργούν μικρές βιομηχανικές μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το επιχειρηματικό πάρκο Ασπροπύργου πλησίον της λεωφόρου ΝΑΤΟ, ανάλογες επενδύσεις έχουν σχεδιαστεί για να υλοποιηθούν στον βόρειο τομέα του Ασπροπύργου, καθώς και σε Κορωπί, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Λαύριο, Αυλώνα, Κρυονέρι, Μέγαρα, Φυλή, Μαγούλα και Μάνδρα.

Σύμφωνα λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα, πρώτη φάση των έργων αφορά την οργάνωση 10.800 στρεμμάτων βιομηχανικής γης, συνολικού προϋπολογισμού 108 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027.

Στα επόμενα 13 χρόνια (μέχρι το 2040) προβλέπεται ότι θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες επενδύσεις, ώστε συνολική επιφάνεια οργανωμένων επιχειρηματικών πάρκων να ανέλθει στα 22.100 στρέμματα.

Το σχέδιο

Οι παραπάνω επενδύσεις αποτελούν μέρος του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής 2018-2040», που εκπονήθηκε από τη Re.De-Plan Α.Ε. Consultants για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια χρειάζεται

  • να δημιουργηθούν 88 επιχειρηματικά πάρκα, εκ των οποίων τα 55 αφορούν την οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς μέσω των επιχειρηματικών πάρκων, οι βιομηχανίες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν με καλύτερο τρόπο τα λειτουργικά τους κόστη και να απολαμβάνουν μια σειρά από υπηρεσίες, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο οικονομίες κλίμακας.

Παράλληλα, με την οριοθέτηση των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους χώρους καθίσταται πιο εύκολος έλεγχός τους αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι βιομηχανίες λειτουργούν μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα.

Στο βήμα αυτή την στιγμή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Βιομηχανία και το Εμπόριο,  κ. Νίκος Παπαθανάσης

Το banks είναι εκεί και σας ενημερώνει. Περισσότερα σε λίγο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ