γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Η συμφωνία για την εκχώρηση του παθητικού εξοπλισμού των Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς σε μία νέα εταιρεία (Vantage Towers Greece το όνομα αυτής) δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία καθώς το θέμα συζητιόταν εδώ και αρκετούς μήνες.

Ήταν όμως μία μικρή έκπληξη η χρονική στιγμή καθώς είχαν υπάρξει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθυστέρηση σε μία συμφωνία που αλλάζει αρκετά τα δεδομένα στην ελληνική αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Κατ’ αρχήν, υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν αποσαφήνισης.

  1. Η συμφωνία αφορά τον παθητικό εξοπλισμό που συναντάεi κανείς σε έναν σταθμό βάσης και όχι την κεραία. Η Vantage Towers θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία εταιρεία real estate και όχι τηλεπικοινωνιακών δικτύων.Άρα, δεν εκχωρούνται δίκτυα ή άδειες.
  2.  Όσον αφορά το όνομα της, ήταν γνωστή ως TowerCo αλλά από την Παρασκευή αυτή είναι η επίσημη ονομασία καθώς υπήρξε η σχετική παρουσίαση από τον όμιλο Vodafone που είναι και ο ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτό θα αλλάξει δεδομένου ότι η Vantage Towers σκοπεύει να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή το 2021.
  3. Δεν αλλάζει κάτι με τη Victus, η οποία συνεχίζει να έχει τη διαχείριση και τη συντήρηση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας των Vodafone και Wind στην Ελλάδα.

Η συμφωνία είναι σημαντική γιατί έχει ως αποτέλεσμα ο βασικός μέτοχος της Wind Ελλάς, η Crystal Almond, δηλαδή τα funds Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners, πρόκειται άμεσα ή έμμεσα να εισπράξουν περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Αν προσθέσει κανείς και τα 225 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερίσματος που έλαβαν πέρσι είναι προφανές ότι πλέον έχουν καλύψει πολύ μεγάλο μέρος της επένδυσης που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια και πλέον θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορούν να περιμένουν λίγο παραπάνω προκειμένου να βρουν μία πολύ καλή προσφορά για τη Wind Ελλάς.

  • Ή ότι δεν θα είναι και τόσο απαιτητικοί όσον αφορά το ύψος των προσφορών που ενδέχεται να καταφθάσουν.

Γενικότερα, η συμφωνία δείχνει να δίνει παραπάνω αέρα στη Wind Ελλάς προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της. Μένει να δούμε αν θα αυτό θα αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες στην αγορά.

Εκτός και αν η Crystal Almond προχωρήσει μέσα στο 2021 σε μία νέα προσπάθεια πώλησης της Wind Ελλάς με τους όρους πλέον να είναι αρκετά διαφορετικοί. Και σε αυτή την περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος βασικός μέτοχος της Wind Ελλάς και ποια θα είναι τα σχέδια του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ