Για τις δυνατότητες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία μίλησε ο Δημήτριος Λιάκος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ.
Σημείωσε ότι επιχειρείται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να λειτουργεί συμπληρωματικά και αποτελεσματικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μέσα σε ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι η κακοδιαχείριση μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους τόσο σε καταναλωτές στο δημόσιο συμφέρον.
Ο ίδιος συνέχισε ότι με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον ασφαλιστικό κλάδο έχουν γίνει αρκετά βήματα καταρχήν για την ασφαλιστική συνείδηση όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όπως η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, ο κατάλογος από ζημιωθέντων της Ασπίς, η δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με ενοποίηση ταμείων και ψηφιοποίηση αρχείων.
Υπάρχουν προτάσεις για το δεύτερο πυλώνα που μπορούν να συζητηθούν για την επέκταση των επαγγελματικών ταμείων ώστε, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και μια νέα πηγή εσόδων  είπε ο κος. Λιάκος.
Για τον τρίτο πυλώνα σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση είπε ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα ενώ για την ασφαλιστική κάλυψη των κινδύνων σημείωσε ότι, σίγουρα θα πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά τόσο για τους σεισμούς όσο και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στη σημασία της ασφαλιστικής συνείδησης υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο τα φορολογικά κίνητρα που είναι σημαντικά.
Για το ζήτημα της μείωσης της φορολόγησης σημείωσε ότι πρέπει να υπολογίζεται η αναπτυξιακή προσέγγιση καθώς από μόνη της η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν σημαίνει υποχρεωτικά αύξηση των δημοσίων εσόδων ενώ συνέχισε ότι ο χάρτης των φορολογικών ελαφρύνσεων συνδυάζεται με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και όπως είπε οι θεσμοί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Ελ. Ερμ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here