Επιπλέον κεφάλαια, ύψους 10 δισ. ευρώ, πρόκειται να διαθέσει μέσω του προγράμματοςHorizon” η ΕΕ, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, για τη στήριξη συγκεκριμένων έργων καινοτομίας στους τομείς των τροφίμων, γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και βιο-οικονομίας, όπως επισήμανε ο κύριος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο του χαιρετισμό, στο συνέδριο για την κυκλική οικονομία στην 11η Zootechnia.

Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με διεθνείς εταίρους υποστηρίζουν καταλυτικά και τις ελληνικές εξαγωγικές προσπάθειες, ο κ. Σχοινάς γνωστοποίησε ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ΕΕ έχει υπερτριπλασιάσει, από τα 60 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ, τον προϋπολογισμό της για την προώθηση στις παγκόσμιες αγορές όλων των αγροτικών προϊόντων διατροφής, όπως και τα ελληνικά. «Οι ευκαιρίες για ενίσχυση της προβολής των ελληνικών προϊόντων με κοινοτική στήριξη είναι τεράστιες. Ας τις αξιοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Σχοινάς, μιλώντας για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική, επισήμανε ότι “η πολιτική αυτή είναι διαχρονικά η αποτελεσματικότερη απάντηση της ΕΕ στην ανάγκη για ένα αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο για 22 εκατ. αγρότες, για ένα σταθερό και ασφαλή εφοδιασμό τροφίμων για τα 500 εκατ. των Ευρωπαίων πολιτών της, αλλά και για τον σεβασμό στην περιβαλλοντική μας κληρονομιά”.

Αναφερόμενος στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 υπενθύμισε ότι οι Έλληνες αγρότες απολαμβάνουν στήριξης 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις που έχουν σκοπό να βελτιώσουν το εισόδημά τους και συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές αγροτικές περιοχές λαμβάνουν χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό, τη μεταποίηση και εμπορία, καθώς και τη μετεξέλιξη των αγροτικών υποδομών του πρωτογενούς τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here