γράφει η “ξενοδόχος”

Αυξημένο ρόλο θα μπορούν να έχουν οι δήμοι που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη χωρική συγκέντρωση όσον αφορά την αγορά βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, θέτοντας, εφόσον κρίνουν σκόπιμο μέτρα περιορισμού.

Σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ανοίξει η συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητα η μή επιβολής περαιτέρω ρυθμίσεων (εκτός του Μητρώου Ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπου οι ιδιοκτήτες δηλώνουν τα διαμερίσματα που διαθέτουν μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες), μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι για το θέμα είναι ο ενεργός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μήν υπάρξουν “οριζόντιοι” περιορισμοί. Το θέμα συζητήθηκε ευρέως την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ  με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων) ο οποίος προσφέρει υποστήριξη στα μέλη του που ασχολούνται με την διαχείριση ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον κ. Νίκο Σκορίνη, υπεύθυνο τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης και μέλος πoλιτικής γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παναγιώτη Αρανίτη από το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Χαράλαμπο Καρίμαλη, πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες έγινε «σε εξαιρετικό κλίμα».

  • Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.,  «η κυβέρνηση  δε σκοπεύει να λάβει κανένα μέτρο δίχως προηγουμένως να ενημερώσει και να ζητήσει την γνώμη των ιδιοκτητών και δεν υπάρχει η πρόθεση αιφνιδιασμού».

Οσο για το θέμα των περιορισμών που είναι και το σημαντικότερο για την αγορά, σκοπός της κυβέρνησης είναι να δοθεί το δικαίωμα μέτρων περιορισμού τοπικά στους δήμους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στο θέμα της στέγασης και των κατοικίας, όπως για παράδειγμα στους ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς των Χανίων, της Σαντορίνης, του Ρεθύμνου και της Μυκόνου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει τα παράπονα δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δασκάλων, ακόμη και φοιτητών που έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση ή ακόμη και αυξημένα ενοίκια. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, πρίν από την οριστική απόφαση, θα γίνεται μια μελέτη με στοιχεία κοινά αποδεκτά και προτάσεις που θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here