του Δημήτρη Τζάνα

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας αντικαταστάθηκε καθώς οι αγορές είχαν αποδοκιμάσει τη χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης για το ενεργειακό με έκδοση νέων ομολόγων και ταυτόχρονες φορολογικές μειώσεις, ιδιαίτερα των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Σαν αποτέλεσμα, οι αναταράξεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης σταμάτησαν και έδωσαν τη θέση τους σε αναρρίχηση των τιμών τους.

Οι αγορές νίκησαν κατά κράτος και η κλεψύδρα του χρόνου μετράει ανάποδα για την Πρωθυπουργία της Λιζ Τράς που πίστεψε ότι η Θατσερικής έμπνευσης οικονομική πολιτική με γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις συνιστά την ενδεδειγμένη συνταγή για την ανάκαμψη της Βρετανικής οικονομίας που βιώνει τις αρνητικές συνέπειες του Brexit.

Σαν αποτέλεσμα ένας «μαύρος κύκνος» απομακρύνθηκε από το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των παρενεργειών της Ουκρανικής κρίσης, επιτρέποντας στις υπερπουλημένες ευρωπαϊκές αγορές μια ανοδική αντίδραση στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Με την J.P.Morgan να εκτιμά ότι τα μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών μπορούν να καταγράψουν ικανοποιητικές επιδόσεις, έστω και αν επέλθει η  ύφεση για τη Γερμανική και την Ιταλική οικονομία κατά τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, οι θετικές επιδόσεις των τριμήνων στις ΗΠΑ για τις τράπεζες και τους τεχνολογικούς κολοσσούς αποτελούν τον καταλύτη για ένα mini ράλι στη Wall Street προϊδεάζοντας για ένα τέταρτο τρίμηνο κατά το οποίο θα επιδιωχθεί να κουρευτούν οι μεγάλες απώλειες που έχουν καταγραφεί στο 9μηνο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε πιθανότατα τη διαδικασία συσσώρευσης λίγο πάνω από τις 800 μονάδες επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, με τις συναλλαγές να έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Ωστόσο, από την προηγούμενη Παρασκευή, το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται  με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών, με το Γ. Δ. να προσπερνά τα όρια αντίστασης και να αναμετράται με τη ζώνη των 850 μονάδων.

Ενόψει της ετυμηγορίας της S & P για το ελληνικό αξιόχρεο και με την Axia Ventures να καθησυχάζει την επενδυτική κοινότητα για τη διαδικασία των stress tests που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το 2023, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη των μεγεθών τους θα συντελεστεί ανεμπόδιστα.

Αναβαθμίζουν έτσι τις τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες μέχρι διπλασιασμού τους!  Ανάλογα ήταν τα μηνύματα από την HSBC κατά το roadshow για τις ελληνικές τράπεζες στη Στοκχόλμη.

Την ίδια ώρα, ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, το  ύψους 8 δις. ευρώ έργο στο Ελληνικό, ενώ ταυτόχρονα η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο σε συνέχεια της λόγω του πληθωρισμού υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.

  • Αν και παραμένουν οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου από την αρχή του έτους, απομένει αρκετός χρόνος για να μηδενιστούν μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου.

Ένα εγχείρημα  που μπορεί να υλοποιηθεί λόγω των ελπιδοφόρων δεδομένων για τις προοπτικές  της ελληνικής οικονομίας και των μεγεθών πολλών εισηγμένων εταιρειών αλλά ταυτόχρονα υπονομεύεται από τους διαταρακτικούς παράγοντες του διεθνούς περιβάλλοντος (τιμές πετρελαίου & φυσικού αερίου, αυξήσεις επιτοκίων) και τα αβέβαια γεωπολιτικά δεδομένα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη !

 

{Ο Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}