Με αυτή την λακωνική φράση, πολύπειρος παράγων της αγοράς απάντησε στο ερώτημα μου, εάν βλέπει θεαματικές εξελίξεις στον επιχειρηματικό-επενδυτικό χώρο, μέσα στο 2020.
 Αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά, στην Αθήνα έχουν άμεση ή έμμεση παρουσία περί τα 300 funds, με τα περισσότερα να φέρουν τα αμερικανικά χρώματα. Από αυτά, λιγότερα από 30 έχουν μία ικανοποιητική ενεργό συμμετοχή στην διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας, του επιχειρείν.
Στην πλειονότητα τους επικεντρώνονται στην πίτα των λεγόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Κυρίως γύρω από “κόκκινα” χαρτοφυλάκια στεγαστικών (από απλές οικίες μέχρι ξενοδοχειακές μονάδες) και επιχειρήσεων.
  • Έχοντας αγοράσει τα χαρτοφυλάκια, από τις τράπεζες στο 18% της αξίας (κατά μέσο όρο) και δεδομένου του βραδύτατου ρυθμού εκκαθάρισης τους υπολογίζεται, πως θα αρχίσουν να αποσβαίνουν τουλάχιστον μετά από μία 5ετία. 
Απεναντίας, αρχικά το CVC Capital, και εν συνεχεία το Reggeborgh είδαν έγκαιρα, πως η Ελλάδα μπορεί να τους αποφέρει υπεραξίες πολύ πιο γρήγορα και με ικανοποιητική ασφάλεια.
  • Το CVC Capital αγόρασε “ελληνική υγεία/νοσοκομεία” μπορεί να αποκτήσει και ασφαλιστική (την Εθνική ή κάποια άλλη) και τελευταία “μπήκε” και στις μαρίνες. Το αν θα τις κρατήσει ή θα πουλήσει κάποια εξ’ αυτών, ενδεχομένως το μερίδιο του Φλοίσβου στην Lamda Development ή σε τρίτο η ουσία είναι πως έτσι παράγει υπεραξίες και για τα χαρτοφυλάκια της και για τους ελληνικούς ομίλους με τους οποίους προχωρά σε deals. Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους αποκτούν ρευστότητα, μέρος της οποίας επενδύουν κ.ο.κ, πρακτικά παράγεται προστιθέμενη αξία. Συνήθως και θέσεις εργασίας.
  • Στην ίδια λογική και το Reggeborgh, που παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται, ουδόλως ενδιαφέρεται να αποκτήσει διοικητικό ρόλο στα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή.
Στον όμιλο άριστη και αποτελεσματική διοίκηση ασκεί ο Γ. Περιστέρης, ο οποίος στα χρόνια της επένδυσης των ολλανδών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει απογειώσει, στην κυριολεξία, την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.
  • Στα 872 εκατ.€ η αποτίμηση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπερβεί και το όριο του 1 δισ.€, ενδεχόμενο που θα φέρει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο στόχαστρο των πολύ μεγάλων funds.
  • Η αγορά χρειάζεται ακόμη μερικά funds, όπως το CVC και το Reggeborgh, που ασκούν ενεργή και ενεργητική επενδυτική και επιχειρηματική πολιτική. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here