Μετά τις πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης τους τελευταίους μήνες, τη συμφωνία Αθήνας-Πεκίνου που έφερε χαμόγελα στους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και το παράθυρο που άνοιξε στις διεθνείς αγορές, η πανδημία προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στην αγορά, περιορίζοντας εισαγωγές και εξαγωγές.

Στα νέα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), διαπιστώνεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου έπληξαν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές κυρίως τον Μάρτιο.

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 227 εκατ. €, καταγράφοντας μείωση κατά 10,9% έναντι του 2019 που ήταν 254 εκατ. €.

Ελαφρά αυξημένες κατά 2,4% ήταν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 107 εκ. ευρώ. Αντίθετα οι εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψαν μείωση 21,8% και ανήλθαν σε 148 εκατ.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψε μείωση 12,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 481 εκατ. ευρώ έναντι 547 εκατ. € του πρώτου τριμήνου του 2019.

Ειδικά τον μήνα Μάρτιο, στον οποίο εμφανίζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας, η πτώση των εξαγωγών όλης της αλυσίδας ανήλθε σε 35,6% ενώ οι εξαγωγές ενδυμάτων ήταν μειωμένες κατά 38%.

Μείωση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν μειωμένες κατά 7,4% το α’ τρίμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας αυξημένες κατά 1,6%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ τρίμηνο το 2020 ανήλθε σε 679,5 εκατ. ευρώ έναντι 722,6 εκατ. το 2019.

Παρόμοια με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο τρίμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσιάζουν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμαίνεται σε ποσοστό 22,9%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 12,9%. Ειδικά τον μήνα Μάρτιο που ξεκίνησε το κλείσιμο των καταστημάτων η πτώση των πωλήσεων λιανικής άγγιξε το 43%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here