Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκινούν οι νέες εντατικές διαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Εκτός από την ολοκλήρωση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης– τα κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα γύρω στις 20 Ιανουαρίου– σε κεντρικό θέμα των διαβουλεύσεων εξελίσσεται η αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs (των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα), προκειμένου τα ποσά να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση των επενδύσεων.

Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Ακόμη και αν ανάψει το πράσινο φως στο Eurogroup του Μαρτίου, όπως αναμένεται, οι υπηρεσίες στην Ελλάδα θα πρέπει να ‘‘τρέξουν’’ με πολύ γρήγορο ρυθμό την υπόθεση, καθώς τα κονδύλια θα αλλάξουν χρήση ώστε μόλις εκταμιευτούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να μην κατευθυνθούν απευθείας στον λογαριασμό για το χρέος, αλλά να δοθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, η διαπραγμάτευση για την αλλαγή χρήσης στα ANFAs και στα SMPs ενσωματώνει την εξής σημαντική τεχνική δυσκολία: τα χρήματα, εφόσον αποφασιστεί να διοχετευτούν για την ενίσχυση των επενδύσεων, θα πρέπει να αξιοποιηθούν παραγωγικά μέσα στο 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here