Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει με επιμέλεια την χαλαρή νομισματική πολιτική του προκατόχου της. Υπάρχουν όμως πολλοί συνάδελφοί της στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που διαφωνούν μαζί της, κυρίως εκπρόσωποι κεντροευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Οι επικριτές της πολιτικής της ΕΚΤ , κυρίως εστιάζουν στις επιβλαβείς συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων, όπως είναι η συρρίκνωση των τραπεζικών κερδών και οι απειλές για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Παράδειγμα ο Ολλανδός Klaas Knot.

  • Τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να παραμείνουν ιστορικά χαμηλά για χρόνια, αλλά η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κινδυνεύει να καταστεί αντιπαραγωγική”, δήλωσε σε συνέντευξή του χθες το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Klaas Knot, όπως μετέδωσε το Reuters.
  • “Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά δεν αποκλείω ότι τα τωρινά χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να διαρκέσουν άλλα πέντε χρόνια”, δήλωσε ο Knot στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.
  • “Αυτό με ανησυχεί, επειδή τα πρόσκαιρα χαμηλά επιτόκια είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα μόνιμα χαμηλά επιτόκια’’.

Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι τα σημερινά χαμηλά επιτόκια οδηγούν σε υπερβολική ανάληψη κινδύνου μεταξύ των επενδυτών, ενώ οι νεότερες γενιές από την άλλη πλευρά μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένες να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους.

  • “Από μακροοικονομική άποψη κάτι τέτοιο είναι ανεπιθύμητο”, δήλωσε ο Knot.
  • “Είναι επίσης ένα παράδειγμα του πώς η χαμηλή πολιτική επιτοκίων μας μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ. Αν οι άνθρωποι αρχίσουν να εξοικονομούν περισσότερα για να ανταποκριθούν στα χαμηλά επιτόκια, αυτό θα προσθέσει περαιτέρω πτωτική πίεση στον πληθωρισμό”.

Ο Ολλανδός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προσβλέπει στη στρατηγική αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ, την οποία έχει υποσχεθεί η νέα πρόεδρός της Christine Lagarde και ζήτησε από την τράπεζα να υιοθετήσει έναν πιο ευέλικτο στόχο για τον πληθωρισμό.

  • “Η ισορροπία μεταξύ των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων των χαμηλών επιτοκίων μετατοπίζεται προς τη λάθος κατεύθυνση. Χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε την νομισματική μας πολιτική.”, δήλωσε στην εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here