• «Το 2020  θα πάρω στα χέρια μου το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα το συζητήσουμε. Τότε θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω αν θα είναι συμβατό αυτό το σχέδιο, μία παραλλαγή του ή κάποιο άλλο σχέδιο. Τότε θα προχωρήσουμε έτσι ώστε την επόμενη διετία να καθαρίσουμε ουσιαστικά τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών για να αρχίσει να υπάρχει βιώσιμη πιστωτική επέκταση, δηλαδή δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών», αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός μίλησε για ένα δεύτερο (μετά τον “Ηρακλή”) «συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχέδιο» με στόχο την οριστική απαλλαγή των ελληνικών τραπεζών από το τοξικό τους χαρτοφυλάκιο.

Πρώτη κίνηση θα είναι η παρουσίαση της σχετικής πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί πως αυτό θα είναι και το σχήμα που θα επιλεγεί, καθώς όπως ξεκαθάρισε θα πρέπει να είναι αποδεκτό και από τους θεσμούς.

  • «Με το σχέδιο Ηρακλής ερχόμαστε και ισχυριζόμαστε βάσιμα, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι τράπεζες, ότι μπορούν να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια περίπου κατά 33 με 35 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, να καθαρίζουν δηλαδή τα χαρτοφυλάκια τους και πράγματι μέσα στο 2020 είμαστε διατεθειμένοι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να προσχωρήσουμε σε άλλη μία συμπληρωματική λύση, σε ένα σχέδιο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες» εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς απάντησε ότι σε τέσσερις μήνες θα καταργηθεί.

  • «Ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να υπάρχει άρση προστασίας στις 31/12, την παρατείναμε για τέσσερις μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here