Σε σειρά έκτακτων μέτρων στήριξης προχωρά το οικονομικό επιτελείο, υπό το ασφυκτικό βάρος της επελαύνουσας “Ομικρον”. Ήδη ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναλάβει να επεξεργαστεί και το 2ο πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις γιορτές…
     Αναπόφευκτη η επαναφορά του επιδόματος των 534 ευρώ, για εργαζόμενους που πλήττονται, η ενεργοποίηση της αναστολής εργασίας στην εστίαση, η παράταση στο Συν-Εργασία κ.α. με την κυβέρνηση σε ετοιμότητα για ότι χρειαστεί, από Δευτέρα κιόλας.
  •     Ενέργειες και δράσεις, που γίνονται χάρη στην αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή των δύο μεγαλύτερων δανειστών της χώρας.
    Αλλά και με την συνδρομή του καλοκουρδισμένου μηχανισμού του ΟΔΔΗΧ και της αγαστής συνεργασίας με το Υπ. Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μαξίμου.
  • Ένα καρέ, που λειτουργεί αποτελεσματικά ενισχύοντας την σχέση εμπιστοσύνης με τις πανίσχυρες αγορές.
Δεν είναι τυχαίο, πως στην πρόσφατη έκδοση εντόκων (6μηνης διάρκειας) για 375 εκατ. ευρώ, η απόδοση διαμορφώθηκε στο μείον -0,46% η δε προσφορά έφτασε τα 1,118 δισ. (υπερκάλυψη 2,98 φορές). Αυτό την Τρίτη, γιατί χθες Πέμπτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (και σημείου αναφοράς) διόρθωνε στο 1,291% όταν μόλις 2 χρόνια πριν το 2019 ξεκινούσε από το 3,883% για να έχουμε μία τάξη μεγέθους.

 

Μετά την κάλυψη των εργαζομένων, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Αν οι περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων, διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, τότε τα πρόσθετα μέτρα θα αφορούν την παράταση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, παλιών (δηλαδή όσων βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση), αλλά και εκείνων με προθεσμίες οι οποίες λήγουν μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου με ανάλογη διαμόρφωση, εάν η διάρκεια των περιορισμών είναι μεγαλύτερη.

Η αναζήτηση, σε αυτή τη φάση, εντοπίζεται σε μέτρα αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως της εστίασης, που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά τις ημέρες των εορτών. Η διαφορά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του τέλους 2020 και των αρχών του 2021 είναι ότι για φέτος τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς.

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ξανά, καθώς το πρόγραμμα έχει κλείσει και πλέον όσοι ενισχύθηκαν από αυτό θα πρέπει να αρχίσουν να το αποπληρώνουν από τον Ιούνιο, με μια γενναία έκπτωση που φτάνει το 75%.

Ένα περαιτέρω κούρεμα του επιστρεπτέου τμήματος της ενίσχυσης είναι ενδεχόμενο, αλλά δεν αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται αυτό το διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here