Η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με τους επικεφαλής των 3 μεγαλύτερων (και ενεργοβόρων ) βιομηχανιών της χώρας είχε ως συνέπεια μια μεγάλη διόρθωση τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο.
Αντικείμενο της συνάντησης το ενδεχόμενο-εάν χρειαστεί- της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής κατά 15% κατά την χειμερινή περίοδο.
– Ευάγγελος Μυτιληναίος – για την Αλουμίνιο της Ελλάδος-
– Γιάννης Στασινόπουλος -για τον όμιλο Viohalco-
– Δημήτρης Παπαλεξόπουλος- για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ
Συν-εξέτασαν σχέδια περικοπής της παραγωγής -μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας- υπό δύο βασικές αιρέσεις:
       – την διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου, μέσω του Turk Stream,
       -την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της προαιρετικής- μέχρι τώρα- σύσταση της Κομισιόν για περικοπή του 15%.
Ωστόσο η συνάντηση Σκρέκα-τριών, πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία που ο κλάδος πανευρωπαϊκά ζητά στήριξη, με τις τιμές αλουμινίου από τα υψηλά Απριλίου να έχουν σημαντική διόρθωση.
Ενδεικτική η περίπτωση του κολοσσού Alcoa, η μετοχή της οποίας από τα 90$ τον Απρίλιο “βυθίστηκε” στα 40$ τον Ιούνιο.
Πάντως, όπως σημείωναν συντηρητικοί διαχειριστές το εσπευσμένο sell off σε μετοχές εταιρειών του κλάδου θεωρείται…βιαστικό και ψυχολογικού χαρακτήρα περισσότερο, καθώς στις Βρυξέλλες συζητούν-ήδη- σχέδια για την αποζημίωση των εταιρειών που πλήγονται αυτή την περίοδο.

Ο κ. Σκρέκας κάλεσε τους ισχυρούς μετόχους των τριών πλέον ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας να εκπονήσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ώστε η χώρα να είναι έτοιμη το χειμώνα να αντιμετωπίσει πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις από μία πλήρη διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου.

Ο υπουργός σκοπεύει με τον τρόπο αυτό να φέρει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% καθώς τα εργοστάσια των τριών ομίλων είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας φέρεται επίσης να τους ζήτησε ώστε τα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης να μη συνοδευτούν από απολύσεις εργαζομένων ή άλλα μέτρα που θα θίξουν τις θέσεις εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here