Γράφει η «ξενοδόχος»

 

Για μεγάλο κενό στα έσοδα λόγω της πρωτοφανούς πτώσης της επιβατικής κίνησης έκανε λόγο χθες ο διευθύνων σύμβουλος της “Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών”, κ. Γιάννης Παράσχης στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «Οδηγώντας την Ελλάδα σε μία νέα αεροπορική πραγματικότητα – Leading Greece into a New Aviation Reality», που διοργάνωσε η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ.

Ο κ. Παράσχης προέβλεψε ότι φέτος η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα κλείσει στο 1/3 σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά- ρεκόρ, ενώ και το 2021«δε θα έχουμε πάνω από το 50% της κίνησης που είχαμε το 2019, με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή».

Ο κ. Παράσχης επανέλαβε το αίτημα της αγοράς για κοινούς κανόνες στα ταξίδια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τους οποίους έστω κι αν δεν  μπορούμε να περιμένουμε  ότι θα τους έχουμε άμεσα για τη χειμερινή περίοδο, τουλάχιστον μέσα στο 2021 θα πρέπει να έχει βρεθεί η λύση.

Σημειώνεται εδώ ότι η  IATA εκτιμά ότι το 2020 θα ταξιδέψουν πάνω από 30 εκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες, από και προς την Ελλάδα, μία μείωση κατά μέσο όρο της τάξης του 61% σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η πτώση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία κατά 10 δισ. ευρώ , ενώ θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 273.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΙΑΤΑ, η στρατηγική της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, μετά το πρώτο lockdown, που προχώρησε σε επιλεκτικά τεστ PCR με βάση τους εισερχόμενους επιβάτες αίροντας την καραντίνα, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χαμηλότερο ποσοστό πτώσης στις πωλήσεις εισιτηρίων του Ιουλίου και Αυγούστου ( 58%), σε σύγκριση με παρόμοιες τουριστικές αγορές όπως η Γαλλία (-81%) , η Ιταλία (-81%), η Ισπανία (-85%), η Πορτογαλία (-81%) και η Κύπρος (-82%).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here