Γράφει η «ξενοδόχος»

Έστω κι αν τα εμβόλια δίνουν μία πρώτη αισιοδοξία, εντούτοις η φετινή χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη και η ανάκαμψη στα ταξίδια θα ξεκινήσει αλλά θα είναι πιο αργή.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ φιλοξενεί στην έκδοσή της συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Aegean κ. Δημήτρη Γερογιάννη, ο οποίος αναφέρεται και στα πλάνα της φετινής χρονιάς, μία χρονιά – απαρχή για μία σταδιακή αλλά ακόμη δύσκολη επιστροφή σε αυτό που ο κλάδος ονομάζει «νέα κανονικότητα».

  • «Η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε μία κρίσιμη φάση και υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, ωστόσο τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη αφήνουν κάποια σημάδια αισιοδοξίας αργότερα μέσα στο έτος», δηλώνει ο ίδιος.

Σε σχέση με τα πλάνα του 2021 για το μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα, εκτός από την αυστηρή τήρηση των μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων και επιβατών, το θερινό πρόγραμμα εστιάζει στη διασύνδεση ενός αυξημένου αριθμού δημοφιλών νησιωτικών προορισμών με το εξωτερικό «γεγονός το οποίο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για την στήριξη συνολικά του ελληνικού τουρισμού».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει 100 και πλέον δρομολόγια εξωτερικού απευθείας από την περιφέρεια για το 2021 από τις 7 περιφερειακές βάσεις, για να στηρίξει την ανάκαμψη των νησιών.

Ο CEO της Aegean δηλώνει ότι:

  • «θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουμε την Aegean μεταξύ των πιο ανθεκτικών αεροπορικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη».

Η εταιρεία, όπως είναι γνωστό, έχει προγραμματίσει για τις 12 Μαρτίου γενική συνέλευση προκειμένου να προχωρήσει με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με περιορισμό ή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της, ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση είναι προϋπόθεση στο πλαίσιο του σχεδίου κρατικής ενίσχυσης 120 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί και από την Ε.Ε. για την εταιρεία λόγω των απωλειών που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας.

Στο ερώτημα αν οι κυβερνήσεις συνολικά έχουν πράξει αρκετά ώστε να βοηθήσουν τον κλάδο ο κ. Γερογιάννης επισημαίνει ότι:

  • «Όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ε.Ε. και της Ελλάδος, αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή κατάσταση και, δεδομένων των συνθηκών, έχουν ανταποκριθεί καλά.
  • Ωστόσο ο ρόλος του κράτους όσον αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, θα παραμείνει κρίσιμος.
  • Δεν γνωρίζω αν είναι αναγκαίο ένα δεύτερο κύμα μέτρων στήριξης για το σύνολο του κλάδου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η επανεκκίνηση στα ταξίδια και τον τουρισμό θα παραμείνει σε αργούς ρυθμούς και κατά τη διάρκεια του 2021.
  • Είναι γι’ αυτό πολύ σημαντικό ότι τα απαραίτητα πρωτόκολλα και οι κανόνες στις αερομεταφορές να καθοριστούν και να συμφωνηθούν, παράλληλα με την γρήγορη πρόοδο των εμβολιασμών ανά την Ευρώπη».   

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here