Ο πρώτος στον κόσμο κινητός οικίσκος 24ωρης ενεργειακής αυτονομίας, που τροφοδοτείται με 100% ηλιακή ενέργεια, δοκιμάστηκε με επιτυχία στα εργοτάξια της Consolidated Contractors Company, ηγετικής κατασκευαστικής εταιρείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεργασία με τη γερμανική εξειδικευμένη εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Tesvolt.

Ο οικίσκος λειτουργεί αυτόνομα επί 24ώρες και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες γραφείων και καταλυμάτων, που βρίσκονται εκτός ηλεκτρικού δικτύου. Ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις ενέργειας, τόσο στη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας, διατηρώντας θερμοκρασία δωματίου 25oC, σε περιβάλλον μέγιστης εξωτερικής θερμοκρασίας μέχρι 50oC, εφόσον έχει προηγηθεί ένα 6ώρο άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας ανά ημέρα. Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες παρέχουν ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και η πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτείται στην αποθήκη της μπαταρίας για να υποστηρίξει τη ζήτηση κατά τις βραδινές ώρες. Έτσι, ο οικίσκος μπορεί να εξυπηρετεί τη χρήση γραφείου στις ώρες της ημέρας και τη στέγαση των εργαζόμενων τη νύχτα. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθείται συνεχώς, να αναλύεται και να ρυθμίζεται οποτεδήποτε διαδικτυακά από οπουδήποτε στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία αυτή της CCC ευθυγραμμίζεται με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και την έκθεση του World Economic Forum με τίτλο “Διαμορφώνοντας το Μέλλον των Κατασκευών»

Ο Aref Boualwan, Manager M.I.S. & Business Processes Re-engineering της CCC, δήλωσε ότι η εξασφάλιση αποτελεσματικών και αξιόπιστων μεθόδων κλιματισμού για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις των εργοταξίων της, υπήρξε πάντα προτεραιότητα για τη CCC.

 «Η πλειοψηφία του προσωπικού μας βρίσκεται σε τοποθεσίες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, όπου οι μέσες θερμοκρασίες είναι πάντα υψηλές. Ως εταιρεία χρησιμοποιούμε συνεχώς το υψηλό διαθέσιμο της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή και –για αυτό το έργο– στραφήκαμε σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία είναι και τα πλέον κατάλληλα, λόγω των γεωγραφικών περιορισμών, αλλά και του κόστους επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου, ώστε να υποστηρίξουμε τους υπαλλήλους μας, ημέρα και νύχτα», δήλωσε ο κ. Boualwan.

 «Μια ομάδα μηχανικών με πολυποίκιλο τεχνικό υπόβαθρο και εμπειρογνώμονες, με έδρα διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ανέπτυξε τον ενεργειακά αυτόνομο οικίσκο. Το ενεργειακό σύστημα σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε, δοκιμάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία σύμφωνα με τους τελευταίους κώδικες και τα πρότυπα IEC. Το πρωτότυπο χρησιμοποίησε ηλιακές φωτοβολταϊκές μονάδες, μετατροπείς και μπαταρίες ιόντων λιθίου για να παρέχει ένα σταθερό ενεργειακό οικοσύστημα, που συνδυάζει αποτελεσματικά φωτισμό LED και συσκευές».

 «Αυτός ο ενεργειακά αυτόνομος κινητός οικίσκος είναι μια καινοτόμος λύση εκτός δικτύου και αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας για τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας για τη βιομηχανία. Λαμβάνοντας υπόψη τις απομακρυσμένες περιοχές όπου εργαζόμαστε, αυτή η επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή είναι στρατηγικής και υψίστης σημασίας – όχι μόνο για την κατασκευαστική βιομηχανία αλλά για την κοινωνία στο σύνολό της».

«Η CCC και η Tesvolt είναι περήφανες για αυτή τη συνεργασία και πιστεύουν ότι αυτή η επιτυχημένη εφαρμογή αποτελεί μια σημαντική βάση για τη μελλοντική στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών».

«Με τα κόστη των ηλιακών φωτοβολταϊκών να μειώνονται και την απόδοση τους να αυξάνεται, σε συνδυασμό με τα μειούμενα κόστη και τις τεχνολογικές βελτιώσεις στα συστήματα αποθήκευσης και ελέγχου μπαταριών, τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός ηλεκτρικών δικτύων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική αγορά».

Ο Daniel Hannemann, Εμπορικός Διευθυντής της Tesvolt δηλώνει: «Η CCC επιδιώκει διαρκώς να εκμεταλλεύεται το 100% της ηλιακής ενέργειας και είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεισφέρουμε στο κρίσιμο κομμάτι του έργου αυτού, με τα ανθεκτικά και μακράς διαρκείας συστήματα μας αποθήκευσης μπαταριών».

Η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Tesvolt εξειδικεύεται στα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης για εμπορικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Η Tesvolt χρησιμοποιεί κυψέλες μπαταρίας από τη Samsung SDI, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ασφαλείς και αξιόπιστες. Τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών έχουν διάρκεια ζωής 30 ετών, έχουν ιδιαίτερα χαμηλές ανάγκες συντήρησης και μπορούν να επιτύχουν υψηλή απόδοση, ακόμη και σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Consolidated Contractors Company είναι διαθέσιμες στο www.ccc.net

Περισσότερες πληροφορίες για την Tesvolt είναι διαθέσιμες στο www.tesvolt.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here