Η απόφαση του Eurogroup βελτιώνει σημαντικά τη δυναμική του χρέους την επόμενη δεκαετία εκτιμά η Generali Investments, αν και σημειώνει ότι μακροπρόθεσμα παραμένουν ρίσκα, όπως ανέδειξε και η έκθεση του ΔΝΤ.

Ωστόσο κρίνει θετικά την εικόνα των ελληνικών ομολόγων αλλά και των μετοχών στο χρηματιστήριο. Για τα πρώτα κρίνει ότι μπορούν να ωφεληθούν από επερχόμενες αναβαθμίσεις και τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε ότι αφορά τις μετοχές που έχουν υποαποδόσει τονίζει ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και γι’ αυτό δηλώνει «overweight» στην ελληνική αγορά.

Αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα, η Generali Investments σημειώνει πως, δεδομένων των πολλά υποσχόμενων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και των υφιστάμενων ρίσκων, εξέτασε τις πρόσφατες επιδόσεις και την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.

Τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια συνέχισαν να εμφανίζουν καλές επιδόσεις, με την απόδοση των 3μηνων εντόκων να μειώνεται από το περίπου 2% στο τέλος του 2017 σε λιγότερο από 1%, καθώς επηρεάστηκε ελάχιστα από τις αρνητικές έμμεσες επιπτώσεις των πολιτικών προβλημάτων στην Ιταλία. Καθώς το προφίλ των ανακτήσεων είναι πολύ «ελαφρύ» και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» είναι υψηλά, η Generali δηλώνει αισιόδοξη για την συνεχιζόμενη θετική επίδοση των εντόκων γραμματίων στο προβλέψιμο μέλλον.

Επίσης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει έναντι των αντίστοιχων τίτλων της ευρωζώνης από την αρχή του έτους, με το 10ετές spread έναντι των buns να υποχωρεί από τις 370 μ.β. στο τέλος του 2017 σε περίπου 350 μ.β. Ωστόσο, η μεταβλητότητα ήταν υψηλή, με τη διαφορά των yields να μειώνεται κάτω από τις 300 μ.β. τον Φεβρουάριο (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010) μέχρι πάνω από τις 450 μ.β. στα τέλη Μαϊου λόγω των εντάσεων στα ιταλικά ομόλογα.

Για τη συνέχεια, η Generali εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένονται νέες πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους εν όψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού της Ιταλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ο συστημικός παράγοντας (που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρακολουθεί τις παράλληλες κινήσεις των spreads των ομολόγων της ευρωζώνης) δεν θεωρείται πιθανό να λειτουργήσει υποστηρικτικά, καθώς η ΕΚΤ θα μειώσει τη στήριξή της στην αγορά των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη του έτους.

Εν τούτοις, ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες είναι πιθανό να στηρίξουν στη συνέχεια τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Generali παραπέμπει σε περαιτέρω ευκαιρίες για αναβαθμίσεις αξιολόγησης από τους οίκους αξιολόγησης. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε δυο φορές από την S&P και μια φορά από τη Moody’s και τη Fitch το α’ εξάμηνο του 2018, ενώ και οι τρεις οίκοι δίνουν θετικό outlook.

Η Generali Investments δεν αναμένει η Ελλάδα να μπει σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα (κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ), ωστόσο μια βελτίωση του πιστωτικού προφίλ θα τύγχανε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές.

Επιπλέον, η προμήθεια ελληνικών ομολόγων πιθανότατα θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη τα επόμενα χρόνια και η επίπτωση της σπανιότητας αυτής θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στον περαιτέρω περιορισμό των spreads.

Όπως σημειώνει ο οίκος οι ελληνικές μετοχές έχουν υποαποδόσει έναντι της ευρωζώνης (EMU) με τον MSCI Greece να χάνει 6,4% φέτος, ενώ ο MSCI EMU κερδίζει 3,7%. Αυτό σημαίνει παρότι οι αναθεωρήσεις για την εταιρική κερδοφορία είναι καλύτερες στην Ελλάδα (+11,3% έναντι +5,6% για το επόμενο 12μηνο).

Αποδίδει την παραπάνω εικόνα στο αντίκτυπο που έχει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, σημειώνοντας το βάρος που έχει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στην ελληνική αγορά (αντιπροσωπεύει το 46% του MSCI Greece και το 26% του Γενικού Δείκτη).

Σύμφωνα με την Generali, ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να επιταχύνει σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει στην κορύφωσή της, ενώ ευνοϊκοί είναι και οι δείκτες p/e. Ο δείκτης Shiller PE (μακροπρόθεσμη προσέγγιση της αποτίμησης καθώς ένας 10ετης μέσος όρος κερδών χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το p/e) δείχνει εξαιρετικά χαμηλός στο 2X έναντι 16Χ για της ευρωζώνης.

Ετσι εισηγείται overweight για τις ελληνικές μετοχές προτιμώντας τον Γενικό Δείκτη έναντι του MSCI Greece λόγω της μικρότερης συμμετοχής των τραπεζών. Βέβαια επισημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν ρίσκα λόγω Ιταλίας. Πιθανά πισωγυρίσματα όμως εκτιμά ότι είναι ευκαιρία να εξετάσει κανείς αύξηση της έκθεσής του σε ελληνικό ενεργητικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ