Το πλέον σημαντικό συνέδριο για την ψηφιακή τραπεζική, 10th Digital Banking Forum, φιλοξενεί κορυφαία διεθνή στελέχη του κλάδου, τα οποία θα μοιραστούν την εξειδικευμένη γνώση τους και τις καλές τους πρακτικές, με τους συμμετέχοντες.

Επιπλέον οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το μέλλον της τραπεζικής και να ανακαλύψουν τις τελευταίες τάσεις και προοπτικές του χώρου.

To 10th Digital Banking Forum διοργανώνεται στις 30 Μαΐου από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Η συμμετοχή στo συνέδριο θα είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn.

Για πρώτη φορά συνομίλησαν όλοι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των εταιρειών πληρωμών στο Panel I με τίτλο: Οι πληρωμές αλλάζουν και στην Ελλάδα, η άποψη των παλαιών και νέων «παικτών».

Συντονιστής: Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος 

Ομιλητές:

 • Σπύρος  Αρμενιάκος Διευθύνων Σύμβουλος, Euronet Merchant Services (epay) Greece, a Euronet Worldwide Company
 • Διονύσης Γρηγοράτος
  Managing Director, Nexi Greece
 • Σταυρούλα Καμπουρίδου
  Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΙΑΣ Α.Ε.
 • Ιωάννης Κιτιξής
  CEO, Worldline Greece
 • Αντίγονος Παπαδόπουλος
  CEO, Cardlink a Worldline brand
 • Χριστόφορος Χατζόπουλος
  General Manager, NBG Pay

Αντίγονος Παπαδόπουλος

Τα δυο τελευταία χρόνια είναι ότι γενικότερα έχουμε περάσει από το πρέπει στο θέλω. Δεν υπάρχει ταμπού για ένα μικρό ποσό να χρησιμοποιείς ψηφιακό εργαλείο. Όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν wallet. Oι επιχειρήσεις αναζητούν συνεχώς καινούργια εργαλεία. Το payment είναι ένα μέρος του παιχνιδιού. Οι άνθρωποι είναι ένα μείζον ζήτημα, ώστε να βρούμε “μυαλά”.

Διονύσης Γρηγοράτος

Η διείσδυση των μη μετρητών παραμένει σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Η επιδημία λειτούργησε ως επιταχυντής, στις συναλλαγές με φυσική παρουσία υπήρξε κάμψη, κατά την πανδημία. Το 2022 για πρώτη φορά η αξία των συναλλαγών που έγινε μέσω καρτών ξεπέρασε την αξία αναλήψεων σε μετρητά. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού έρχεται η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα POS. Ο χώρος των πληρωμών φεύγει από μία δραστηριότητα των τραπεζών και γίνεται αυτόνομη από εξειδικευμένους παίκτες στον χώρο. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε το οικοσύστημα πληρωμών, να κάνουμε εμπόρους και καταναλωτές να αισθανθούν ασφαλείς.

Σταυρούλα Καμπουρίδου 

Μπήκαν τέσσερις μεγάλοι παίκτες στον τομέα. Έρχονται πολλές λύσεις klarna, payzy κτλ. Βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα στην ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια ως ΔΙΑΣ κινούμαστε με double digit growth. Πλέον έχουμε 1,7 εκατομμύρια χρήστες. Έχουμε αύξηση και στο account to account payments. Δώσαμε πρόσβαση στη χώρα ώστε να στέλνουν και να παίρνουν πληρωμές εντός δευτερολέπτων. Είμαστε μεν pay tech αλλά συνεργαζόμαστε ως hub με όλο το τραπεζικό σύστημα. Τα μέλη μας όμως δεν μόνο τράπεζες. Το collaboration αποτελεί πρόκληση για εμάς.

Σπύρος Αρμενιάκος

Η κάρτα είναι το αδιαφιλονίκητο μέσο πληρωμών. Η πρόβλεψη μου είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητα ως προς την χρήση κάρτας. Οι μεγάλοι παίκτες έχουν την δύναμη και τα resources να φέρουν τεχνολογία. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της Euronet με την συνεργασία της Πειραιώς έχουμε φέρει μεγάλες αλλαγές. Υπάρχει ένα οικοσύστημα πληρωμών στην χώρα. Το softpos θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Η κάρτα σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε σε wallet η φυσική μορφή, είναι η καλύτερη εμπειρία, χωρίς να έχεις κάποια εξάρτηση από ίντερνετ, data. Το digital wallet (κινητό ή ρολόι) όταν χρησιμοποιήσεις δεν θα κάνεις ξανά χρήση της κάρτας. Το στελεχιακό δυναμικό αποτελεί πρόκληση όπως και κανονιστικό πλαίσιο και η ασφάλεια των πληρωμών.

Χριστόφορος Χατζόπουλος

Το σημείο καμπής ήταν τα capital controls. Όλοι έσπευσαν να βάλουν POS. Η αγορά έγινε ανταγωνιστική, λόγω και των χαμηλών προμηθειών. Πολλοί έμποροι έχουν εφοδιαστεί με δωρεάν τερματικά. Έγινε ελκυστική και για τους επενδυτές. Πέντε εταιρείες, με αποτίμηση 1,5 δισ., δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε καλύτερη οργάνωση όλων των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν το 2015. Το softpos είναι ένα σημείο που μπορεί να ενώσει πολλές τεχνολογίες. H μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα είναι η τεχνολογία. Πολλές θα εξαφανιστούν, αλλά θα εμφανιστούν νέες. Πιθανόν μία εξέλιξη που θα υπάρξει είναι η είσοδος νέων παικτών στα POS.

Ιωάννης Κιτιξής

Το ελληνικό δημόσιο συνέδραμε στην μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών (τέλη, φόροι, κτλ). Mία στις τέσσερις συναλλαγές ολοκληρώνεται μέσα από wallet σε φυσικά σημεία. Ως εταιρεία παρακολουθούμε την τεχνολογία και τις τάσεις. Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τον τρόπο που κάνει πληρωμές ο πελάτης. To κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί μία πρόκληση. Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς, αλλάζουν οι ανάγκες και ο κόσμος μας πρέπει να εκπαιδευτεί.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here