Σ’ αυτόν τον χορό, προηγούνται οι μικρότερες, μη συστημικές τράπεζες.

Ακολουθούν όμως και οι μεγαλύτερες οι οποίες -προς το παρόν- έχουν μικρότερη ανάγκη να “δανείζονται” ρευστότητα από τους καταθέτες πελάτες τους..

Η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες στην Ελλάδα, μετά τον θόρυβο που προηγήθηκε, προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και λανσάρουν νέα αποταμιευτικά προϊόντα, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις που αγγίζουν το 2%.

Πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες δίνουν κίνητρο για «κλείσιμο» των χρημάτων μέχρι δύο χρόνια, αλλά με αντάλλαγμα τον συχνότερο ανατοκισμό, όπως ανά τρίμηνο.

  • Ήδη, δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει τα νέα προϊόντα, ενώ όλες έχουν προχωρήσει σε συνολικές αυξήσεις κατά περίπου 0,60 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο, με στόχο να φτάσουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων καταθέσεων στην ευρωζώνη που κινείται γύρω από το 1%.

Η επόμενη κίνηση θα αφορά αυξήσεις επιτοκίων στις απλές καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου.

  • Εκεί οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες, της τάξεως του 0,20 – 0,25 της μονάδας, με συνολικό ετήσιο κόστος για τις τράπεζες (όφελος για τους καταθέτες) περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Το αντίστοιχο όφελος από τις κινήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις υπολογίζεται σε σχεδόν 130 εκατ. ευρώ και ακόμα λιγότερο στις καταθέσεις επιχειρήσεων.

Κλειδί αποτελεί το μικρότερο υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων, ειδικά σε μεγάλες διάρκειες, και των επιχειρηματικών λογαριασμών