Το επενδυτικό πρόγραμμα της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ προβλέπει αγορές και δαπάνες της τάξης των 400 εκατ. Ευρώ.

Το Χαρτοφυλάκιο της Prodea ξεπερνά ήδη σε αξία τα 2 δισ Ευρώ και τα αποτελέσματα χρήσης είναι θετικά.

Το ερώτημα είναι αν η διοίκηση της Prodea θα επιλέξει την αύξηση κεφαλαίου ή την έκδοση ομολογιακού δανείου, για να χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις.

Οι συνθήκες στις αγορές σήμερα φαίνεται να ευνοούν τη λύση Β, δηλαδή την έκδοση ομολογιακού δανείου της τάξης των 250 έως 300 εκατ. Ευρώ.

Όπως είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αρις Καρυτινός,

  • «έχουμε υπογράψει συμφωνίες για το 50% του επενδυτικού μας προγράμματος, ενώ το προσεχές διάστημα εκτιμούμε πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις και για το υπόλοιπο 50% αυτών».

Η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα νέων επενδύσεων και αναπτύξεων ακινήτων, που χρήζει χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, μόνο στον τομέα των logistics «τρέχουν» αυτή την περίοδο επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων κτιρίων συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ.

Πρόκειται για μια συνολική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, η Prodea συνεργάζεται με εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, προχωρώντας σε προσύμφωνα αγοράς των ακινήτων μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

O τομέας των logistics ευνοείται και λόγω της ανάδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που σταδιακά πρόκειται να περιορίσει τις ανάγκες για φυσικούς χώρους καταστημάτων. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ακίνητα προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις (πέριξ του 7,5%-9,5%), ενώ είναι και πιο προσιτά οικονομικά.

  • «Για να κατασκευάσουμε ένα πολυτελές κτίριο γραφείων απαιτούνται ακόμα και 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ για ένα σύγχρονο κτίριο logistics το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 500-1.000 ευρώ/τ.μ.»,

Επίσης, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, προχωρώντας σε αγορές μέρους των ακινήτων που αναπτύσσει η τελευταία. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συνεργάζονται αυτή την περίοδο για το έργο της ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά, μια επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Το κοινό σχήμα Dimand (σε συνεργασία και με την EBRD) και Prodea έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης για τα επόμενα 99 χρόνια. Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2023. Στο ακίνητο είναι πιθανό να προστεθεί και ξενοδοχειακή χρήση.

Παράλληλα, η Prodea προχωρεί και σε κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά τη συμφωνία με τη Lamda Development για την απόκτηση του κτιρίου γραφείων Ilida Business Center στο Μαρούσι. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 11.750 τ.μ., με την αξία τής εν λόγω επένδυσης να υπολογίζεται σε 39 εκατ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή το τραπεζικό δάνειο που συνοδεύει το συγκεκριμένο κτίριο. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα εμπορικό σημείο, όπισθεν του εμπορικού κέντρου Golden Hall και πλησίον του κτιρίου της Helexpo. Εκτός αυτού, προσφέρεται για υπεραξίες, με δεδομένο ότι ένα τμήμα του είναι κενό κι επομένως μπορεί να μισθωθεί σε νέους χρήστες. Αλλωστε, το συγκεκριμένο ακίνητο προσφέρεται για τη φιλοξενία πολλών εταιρειών ταυτόχρονα. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019, η εταιρεία Lamda Ilida Office SMSA, στην οποία ανήκει το ακίνητο (πρόκειται για 100% θυγατρική της Lamda), εμφάνισε έσοδα εκμετάλλευσης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here