γράφει η Αλεξάνδρα Πέτσα

Ψηφίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία στο πλαίσιο λήψης έκτακτων προσωρινών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία ισχύει αποκλειστικά για την Περιφέρεια Αττικής, έως τις 4 Οκτωβρίου 2020:

➢ Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας) σε εργαζόμενους επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μόνον σε όποιες περιπτώσεις η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, δηλαδή μόνον εφόσον η φύση της παρεχόμενης εργασίας είναι συμβατή με την τηλεργασία.

➢ Κατά συνέπεια, εξαιρούνται της υποχρέωσης τηλεργασίας, ενδεικτικά, οι εκπαιδευτικές δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας), οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων, οι ταχυμεταφορές.

➢ Η υποχρεωτική τηλεργασία εφαρμόζεται σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης.

➢ Οι εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν, εντός 24 ωρών από τη δημοσίευση της διάταξης στο ΦΕΚ, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους, με απειλή προστίμου τριών χιλιάδων ευρώ (€ 3.000) σε περίπτωση παράβασης. Παράλληλα, με την τροπολογία αναπροσαρμόζεται το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του και εισάγεται ως έκτακτο μέτρο η σταδιακή προσέλευση και η αντίστοιχη αποχώρηση των εργαζομένων προς και από τον τόπο εργασίας με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και του τόπου παροχής της εργασίας.

  • Η έναρξη και λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται με τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Υπογραμμίζεται ότι, για το χρονικό διάστημα εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου. Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν από την πραγματοποίησή τους.

 

{sardelas petsa law firm}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ