γράφει ο Γιάννης Λεοντάρης

 

Σχεδόν το σύνολο των χρημάτων σε κρυπτονόμισμα που καταγράφηκαν να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες κατά το 2020 (κοντά στα 2 δις. Δολάρια) φέρεται να διοχετεύθηκε σε μόλις 2.137 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ανάλυσης blockchain «Chainalysis».

 ΗΠΑ και Ρωσία οι «πρωταθλητές»

Η ανάλυση αναφέρει τόσο με την προέλευση των παράνομων κρυπτονομισμάτων, όσο και τον τρόπο «ξεπλύματός» τους, και σημειώνει ότι οι 10 χώρες που φέρονται ως αποδέκτες του μεγαλύτερου όγκου από αυτά τα κρυπτονομίσματα είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, η Τουρκία και η Γαλλία.

270 sites «ξεπλένουν» το 55% των «παράνομων» κρυπτονομισμάτων!

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 55% των «παράνομων» κρυπτονομισμάτων «ξεπλένεται» σε μόλις 270 sites σε όλο τον κόσμο. Τα συγκεκριμένα sites δέχτηκαν το 2020 το ποσό των 1,3 δισ. Δολαρίων.

Ο βασικός λόγος για τον ιδιαίτερα μικρό αριθμό των ιστοσελίδων που φιλοξενούν υπηρεσίες που «ξεπλένουν« τα παράνομα κρυπτονομίσματα είναι, σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός ότι οι αρμόδιες Αρχές και οι αστυνομικές Αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε διαρκές «κυνηγητό» τόσο των κυβερνοεγκληματιών, όσο και των αποδεκτών των κρυπτονομισμάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, πράγμα που κάνει δύσκολο, έως και αδύνατο, στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να στείλουν απλώς τα κρυπτονομίσματά τους σε ένα νόμιμο ανταλλακτήριο συναλλάγματος που δέχεται κρυπτονομίσματα.

Η προέλευση

Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος των «παράνομων» κρυπτονομισμάτων που προωθήθηκαν για «ξέπλυμα» προέρχονται από επιθέσεις με προγράμματα ransomware (μέσω των οποίων οι ψηφιακοί εγκληματίες «κλειδώνουν» τους υπολογιστές των θυμάτων και ζητούν λύτρα σε κρυπτονόμισμα για να τους ξεκλειδώσουν), ενώ ακολουθούν τα «παράνομα» κρυπτονομίσματα από τα darknets, και τα αντίστοιχα από άλλου είδους απάτες.

Ο προορισμός

Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένοι από τους ιστότοπους που δέχονται κρυπτονομίσματα από παράνομη δραστηριότητα είτε ειδικεύονται στις υπηρεσίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είτε είναι απλώς μεγάλες υπηρεσίες κρυπτογράφησης και επιχειρήσεις παροχής χρημάτων (Money Services Businesses – MSB) με «χαλαρά» προγράμματα συμμόρφωσης.

Η έρευνα αναφέρει ότι σημαντικός όγκος μετακινείται από παράνομες ιστοσελίδες σε υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνες», όπως υπηρεσίες ανταλλαγών υψηλού ρίσκου, πλατφόρμες τζόγου και υπηρεσίες που εδρεύουν σε περιοχές «υψηλού κινδύνου» τις οποίες αποφεύγει να επισκεφτεί κανείς…

«Εμπλοκή» και νόμιμων αποδεκτών

 

Η έρευνα επίσης αναφέρει ότι πολλοί από τους ιστότοπους που δέχονται τέτοια κρυπτονομίσματα ανήκουν και σε καθόλα νόμιμες υπηρεσίες, οι οποίες όμως παρέχουν σιωπηρά υπηρεσίες ξεπλύματος χρημάτων σε εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Αυτές οι ιστότοποι ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε μια ευρεία κατηγορία που η έρευνα αποκαλεί «ένθετες υπηρεσίες» (nested services), οι οποίες λειτουργούν μέσα σε ένα ή περισσότερα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια, αξιοποιώντας ένα ή περισσότερα χρηματιστηριακά προϊόντα που προσφέρονται μέσα από αυτά

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι για ορισμένες από αυτές τις εταιρείες οι καταθέσεις «παράνομων» κρυπτονομισμάτων είναι τόσο υψηλές που φαίνεται αδύνατο αυτή η δραστηριότητα να είναι ακούσια.

Σημειώνει, ειδικότερα, ότι ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του «παράνομου» κρυπτονομίσματος πηγαίνει σε διευθύνσεις που λαμβάνουν από 1 εκατομμύριο έως 100 εκατομμύρια δολάρια κρυπτογράφησης ετησίως, και εκτιμά ότι η αυξανόμενη συγκέντρωση διευθύνσεων καταθέσεων που λαμβάνουν «παράνομα» κρυπτονομίσματα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη «εξάρτηση» των εγκληματιών του κυβερνοχώρου σε μια μικρή ομάδα ιστότοπων που προσφέρουν υπηρεσίες ψηφιακού «ξεπλύματος».

Η έρευνα προχώρησε σε πιο ενδελεχή εξέταση των 270 ιστοσελίδων που έλαβαν κατά το 2020 κρυπτονομίσματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει, αν και ατομικά και συλλογικά μπορούν να διευκολύνουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η νόμιμη δραστηριότητα αποτελεί επίσης σημαντικό μερίδιο του συνολικού όγκου συναλλαγών για πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες, ειδικά εκείνες που έλαβαν λιγότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα από παράνομη δραστηριότητα

Το «παράνομο» μέσο επιβίωσης

Στην έρευνα προστίθεται ότι όλοι οι ιστότοποι που εξετάστηκαν και δέχονται πάνω από 25 εκατ. δολάρια σε «παράνομα» κρυπτονομίσματα λαμβάνουν τουλάχιστον 34% του συνόλου των κεφαλαίων τους από παράνομες πηγές, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 50% για τους περισσότερους από αυτούς.

«Θα ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτές οι υπηρεσίες λαμβάνουν «τυχαία» ένα τόσο μεγάλο ποσοστό χρημάτων», σημειώνεται.

Η έρευνα καταλήγει αναφέροντας ότι τα «παράνομα» κρυπτονομίσματα πηγαίνουν σε ιστότοπους υπηρεσιών για τους οποίους η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους, σε σημείο που πολλοί από αυτούς φαίνεται να μην έχουν άλλο σκοπό, ενώ ένα μικρότερο μέρος από αυτά, αλλά επίσης σημαντικό, πηγαίνει επίσης σε διευθύνσεις καταθέσεων που εκτελούν μεγάλο όγκο νόμιμων συναλλαγών, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει την παράνομη δραστηριότητα να μη γίνει αντιληπτή από τους μηχανισμούς ελέγχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ