Mετά τον πληθωρισμό – εφιάλτη, έρχεται η ώρα της νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου που αναπόφευκτα θα επηρεάσει δραματικά τις ζωές όλων όσοι πληρώνουν τοκοχρεολυτικές δόσεις και προμήθειες σε αμερικανικό νόμισμα.
Οι “προβλέψεις” και οι “εκτιμήσεις” των ειδικών για το ύψος των επιτοκίων του δολαρίου δίνουν και παίρνουν…
H επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόσο από πρακτική όσο και από πολιτική άποψη.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για αύξηση “μαμούθ” των επιτοκίων της Fed κατά 100 μονάδες βάσης στο τέλος του μήνα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Christopher J. Waller, μολονότι και ο ίδιος στην παρούσα φάση πιστεύει ότι αρμόζουσα είναι μία αύξηση 75 μονάδων.
H χειρότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του πληθωρισμού για τον Ιούνιο, που έδειξε αύξηση των τιμών κατά 9,1%, εδραίωσε την προσδοκία του για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά όχι κατά 100 bps, όπως τιμολογούν επί του παρόντος οι traders.
- “Δεν θες πραγματικά να το παρακάνεις με τις αυξήσεις επιτοκίων”, είπε ο Κριστοφερ Γουόλερ, μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο του Rocky Mountain, επισημαίνοντας ότι μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι ήδη “τεράστια”.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μ.β. (0,75%), στην πρώτη κίνηση τέτοιου μεγέθους από το 1994, που έφερε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,5% – 1,75%.
Κατά τον Christopher Waller, επειδή η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή και τα στοιχεία δεν δείχνουν σημάδια εξασθένισης, μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας είναι εξαιρετικά πιθανή και η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί.
- Τη εδραίωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε και η μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού, ο οποίος παρουσίασε ραγδαία επιτάχυνση στο 11,3% ετησίως, μετά το θηριώδες 9,1% που εμφάνισαν προχθές οι τιμές καταναλωτή.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούνιο με ρυθμό 1,1% σε σχέση με ένα μήνα πριν, έναντι του 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές και του 0,9% με το οποίο είχε κινηθεί τον Μάιο (αναθεωρήθηκε ανοδικά από το 0,8% της αρχικής μέτρησης).
Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση για 11,4% με τη μέτρηση να δείχνει 11,3%, από το 10,9% του περασμένου μήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι οι τιμές χονδρικής αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 2%.
Σχετικά θετικές ήταν μάλλον οι ενδείξεις από το δομικό μέτρο του δείκτη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, τροφίμων και λιανικής, το οποίο έδειξε αύξηση με ρυθμό 0,4%, χαμηλότερα από το 0,6% του Μαΐου, αλλά και των προβλέψεων για μικρότερη μείωση στο 0,5%.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο έτους, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε με +8,2%, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 8,1%, αλλά χαμηλότερα από το 8,3% του Μαΐου