Γράφει η «ξενοδόχος»

Το ποτήρι μισογεμάτο όσον αφορά τον τουρισμό στους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, που είναι και στην πρώτη γραμμή του ‘’ελληνικού καλοκαιριού’’, βλέπουν οι φορείς της περιοχής καταγράφοντας συνολικά από το άνοιγμα του τουρισμού τον Ιούλιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα 825.923 διεθνείς αφίξεις.

Τα στοιχεία που κατέγραψε η Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για την προώθηση της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού, δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στον πολύ δύσκολο Σεπτέμβριο, με την αύξηση των κρουσμάτων, υπάρχουν αφίξεις στα νησιά, παρατείνοντας έστω και σε μικρό βαθμό τη σεζόν.

Την ίδια διαπίστωση κάνουν και οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού ειδικά όσον αφορά τους Γερμανούς τουρίστες που είναι και η πρώτη αγορά για τη χώρα μας.

  • Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης βλέπει ενδιαφέρον στις κρατήσεις της (πολύ) τελευταίας στιγμής για Ελλάδα και αντίστοιχα βλέπουν και άλλοι μεγάλοι ξένοι tour operators όπως οι FTI, Alltours κ.α..

Αξίζει να αναφερθεί ότι εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η τουριστική αγορά από τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις και της επιδεινούμενης κατάστασης κυρίως σε τρίτες χώρες, οι δεξαμενές που πλέον έχουν μείνει ανοιχτές για τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Ωστόσο, ακόμη και σε ανοιχτές αγορές προς τη χώρα μας όπως η Γερμανία, μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε πολλούς μεσογειακούς προορισμούς, το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι δείκτες επηρεάζει σημαντικά την διάθεση για ταξίδια, γεγονός που στρέφει ένα σημαντικό ποσοστό τουριστών σε ταξίδια εντός της χώρας τους.

Όσον αφορά τα στοιχεία τώρα, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη συνολικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καταγράφηκαν 160.685 διεθνείς αφίξεις μέσω 1.340 πτήσεων.

  • «Παρά την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες  (Γαλλία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο) αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων σε χώρες οι οποίες αποτελούν βασικές δεξαμενές τουρισμού (Ισραήλ), ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία των διεθνών αφίξεων στα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, δίνοντας μικρή παράταση στους επαγγελματίες του τουρισμού», αναφέρουν οι φορείς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here