Γράφει η «ξενοδόχος»

Το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου να επανεκκινήσουν τα ταξίδια είναι οι κοινοί κανόνες τουλάχιστον εντός Ε.Ε. κι αυτό είναι κι ένα από τα βασικά ζητήματα που επαναλαμβάνουν όλο αυτό το διάστημα οι τουριστικοί φορείς.

Η τουριστική αγορά υποδέχθηκε θετικά την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν Μητσοτάκης, η οποία προτείνει στην Ε.Ε. να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος αναφέρει ότι πρόκειται για

  • «κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν. Η ελεύθερη μετακίνηση δεν μπορεί να αποκατασταθεί με μονομερείς ενέργειες και μέτρα όπως η καραντίνα, αλλά με κοινές αποφάσεις βασισμένες σε εμβόλια και τεστ».

Αντίστοιχο θετικό ήταν και το σχόλιο από πλευράς του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος έχει κάνει λόγο για

 

  • «αμήχανη σιγή της Ε.Ε. για τις μετακινήσεις σε σχέση και με τους εμβολιασμούς».

Στην επιστολή Μητσοτάκη αναφέρεται πως

  • «για τη διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ κρατών -μελών ένα βασικό βήμα είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».

Μάλιστα επισυνάπτεται κι  ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

  • «Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν.
  • Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη – μέλη.
  • Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.
  • Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου.
  • Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών – μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα.
  • Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
  • Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας, Στεφάν Kερμέκερ ανέφερε ότι τα ζητήματα που θέτει ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.