Tι γίνεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Οι νέοι καιροί γεννούν νέους κινδύνους και νέες ανάγκες. Η μεταβλητότητα των καιρικών φαινομένων, η αβεβαιότητα που έφερε η πανδημία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, κοινωνικά και οικονομικά, ο διαρκής φόβος ενός business disruption, η εργασιακή ανασφάλεια και τόσα άλλα προβλήματα με τα οποία οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση, απαιτούν στηρίγματα και άμεσες λύσεις. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα απρόβλεπτα σενάρια για τη ζωή μας είναι αναρίθμητα και μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό και την ευημερία μας. Την αβεβαιότητα που βιώνει η πλειονότητα του κόσμου την τρέχουσα περίοδο μπορεί να καλύψει η ασφάλιση ως ένα ασφαλές «καταφύγιο», που μας εγγυάται οικονομική προστασία. 

Παρά τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει όλες αυτές οι εξελίξεις, η ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα παραμένει δυστυχώς σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 2,5%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

 Με συμμετοχή στο ΑΕΠ υποπολλαπλάσια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η ασφάλιση στην Ελλάδα είναι ένας θεσμός παραμελημένος και αναξιοποίητος, ο οποίος όμως ταυτόχρονα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Μπορεί να προσφέρει στον ασφαλισμένο και ταυτόχρονα να δημιουργήσει κεφάλαια για επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα είναι σχεδόν στο ένα τρίτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ενώ η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των 405 ευρώ αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της μέσης ετήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης στην Ευρώπη. Έτσι, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση αποτελεί ένα ζήτημα που έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με τους εκπροσώπους του κλάδου να κάνουν λόγο για τη «μόνη δαπάνη με πραγματικά ανταποδοτικό χαρακτήρα». 

Η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας, δεδομένων των συνθηκών, μοιάζει μονόδρομος και η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να συνδράμει ενεργά στον διάλογο για την αναγκαιότητα κινήτρων σε ζητήματα όπως για παράδειγμα η Υγεία.

Το φλέγον ζήτημα της υποχρεωτικότητας σχολιάζουν μιλώντας στο iw οι κ.κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Μιχάλης Τζωρτζωρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, και Ηλίας Τσολάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Ενώ η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα –ενδεικτικά, το 2020 το ποσοστό συμμετοχής των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ της χώρας έφθασε το 2,62% έναντι 2,42% το 2019–, μια εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζεται στην Ευρώπη. Το 2019, το μέσο ποσοστό της λεγόμενης “insurance penetration” στην Ευρώπη έφθασε το 7,08%, με αυξητικές τάσεις. 

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ