«Πώς επηρεάζει η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων προβληματικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ήταν το θέμα του δεύτερου πάνελ κατά την δεύτερη ημέρα του 2nd NPL Summit (#npl19 – http://npl.ethosevents.eu), στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης ΣαντιξήςOwner Interbalkan Capital, Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών, ΣΕΒ, Γιάννης Σπυρόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Octane Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και Μιχάλης ΣπανόςFounder & Managing Director Global Sustain.

Όπως αναφέρθηκε, τα κυριότερα εμπόδια για τις ΜμΕ είναι η εσωστρέφεια στις επιχειρήσεις, καθώς το χρέος κρατά «πίσω» την επιχείρηση, παρόλο αν έχει προοπτικές, ενώ εντοπίστηκε ανάγκη για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού από τις εταιρείες για τις διαπραγματεύσεις με τράπεζες και NPLs.

Ειδικότερα, ο κ. Σαντιξής στηλίτευσε κινήσεις του παρελθόντος με γενναίες πιστώσεις, παλαιά μοντέλα χωρίς περιορισμούς και επιχειρηματική αντίληψη και τόνισε ότι από μόνος του ο επιχειρηματίας, δεν μπορεί να σταθεί. Απαιτούνται checks & balances, μια μίξη επιχειρηματιών και private equity funds.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι απαιτείται συγκεκριμένο πλαίσιο/διαδικασίες σε περίπτωση αποτυχίας για την σωστή διαχείριση και η δημιουργία πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας για τον επιχειρηματία, καθώς σήμερα εάν υπάρχουν χρέη προς το Δημόσιο, ουσιαστικά δεν υπάρχει 2η ευκαιρία.

Εξ ου και ο φόβος των Ελλήνων για την επιχειρηματικότητα –δεν είναι θέμα κουλτούρας, αλλά είναι πολλά εμπόδια, φορολογικά, γραφειοκρατία κλπ, όπως επισημάνθηκε. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ