Σε μονοψήφιο ποσοστό αναμένεται να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά τράπεζα, μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν από λίγο, ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικής Τράπεζας, στο 2nd NPL Summit (#npl19 – http://npl.ethosevents.eu), που επιστρέφει για 2ηχρονιά.

Το Συνέδριο διεξάγεται 14 & 15 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace and Thalasso με θέμα: «Κόκκινα Δάνεια- Ανοίγματα – Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, μετά το 2008 οι τράπεζες έχουν περάσει πολλά, αναζητώντας τελικά έναν «Ηρακλή», για να κάνει τον άθλο του. Σημείωσε δε, ότι μέχρι τώρα η επιτυχία της προσπάθειας των τραπεζών είναι μικρή, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες απειλές προέρχονται από το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών.

Χαμηλά επιτόκια, ρυθμιστικό πλαίσιο, ογκώδη δάνεια, προκλήσεις τεχνολογίας αποτελούν σύμφωνα με τον Κ. Μιχαηλίδη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες.

«Το στοίχημα είναι να βρούμε τι θα κάνουμε αύριο.  Απαιτείται εμπνευσμένη ηγεσία και δαρβινική μηχανική. Έτσι θα επιλύσουν τα προβλήματα τους οι τράπεζες. Τι σημαίνει τράπεζα το 2025 λόγω της αλματώδους τεχνολογίας;  Πως θα προσαρμοστούμε στις κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές που συντελούνται; Η μάχη δεν έχει χαθεί.  Οι τράπεζες έχουν ιερή αποστολή. Διαφυλάσσουν τον πλούτο και τα χρήματα των ανθρώπων. Η αξία δημιουργείται μέσα από αξίες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών & Πρόεδρο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας απαιτείται  κοινό όραμα, καθαρή στρατηγική, κανόνες που θα σέβονται όλοι, σαφείς στόχοι, θεσμικά εργαλεία,  και μηχανισμοί που θα συντονίζουν το όραμα (για να πετύχουν οι τράπεζες)

“Η κρίση έφερε βαθιές τομές στο σύστημα. Τα standards σήμερα στα διοικητικά συμβούλια είναι πολύ υψηλά. Τα στελέχη κατέχουν εξειδικευμένη γνώση και διεθνή εμπειρία. Ο Ηρακλής έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και σύντομα θα γίνει και νόμος. Ετοιμαζόμαστε να γράψουμε ένα νέο ελληνικό αφήγημα στο ελληνικό τραπεζικό τομέα”, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here