Στους 6 σημαντικούς άξονες για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε ο κ. Τάσος Πανούσης, Πρόεδρος της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS, στο 2nd NPL Summit (#npl19 – http://npl.ethosevents.eu), που επιστρέφει για 2ηχρονιά.

Το Συνέδριο διεξάγεται 14 & 15 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace and Thalasso με θέμα: «Κόκκινα Δάνεια- Ανοίγματα – Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα:

  • Βιώσιμες λύσεις που θα βοηθήσoυν εταιρείες και νοικοκυριά
  • Οι εταιρείες με θετικές προοπτικές θα βοηθηθούν, ενώ θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοκληρωτές
  • Μετατροπή δανείων σε ενήμερα προς όφελος όλων
  • Ευκαιρίες απασχόλησης σε χιλιάδες νέα στελέχη και στα πιο έμπειρα από τον τραπεζικό κλάδο
  • Ώθηση σε ξένες επενδύσεις, με σημαντική άνοδο στην αγορά ακινήτων
  • Θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του ηθικού κινδύνου (moral hazard), αποτρέποντας την πιθανότητα δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

 Περαιτέρω, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν την σημαντικότερη επίπτωση της υπερδεκαετούς κρίσης σε επιχειρηματικότητα και νοικοκυριά και την μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες και συνολικά την οικονομία.

“Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 3%-4%”, πρόσθεσε. Τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 75 δις ευρώ, καταγράφοντας μείωση 25% από το 2016, με δέσμευση να μειωθούν κατά 53 δις μέχρι τα τέλη του 2021, γεγονός που θα επιτευχθεί κυρίως κυρίως από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις (περί τα 30 δις).

 Ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης θα είναι καταλυτικός, όπως επεσήμανε ο κ. Πανούσης. Σημείωσε δε, ότι “στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Οφείλουμε να βγάλουμε τον ελέφαντα από το δωμάτιο”, είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν μιλά για ευάλωτους οφειλέτες. Όμως είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που επιβαρύνουν κοινωνία και οικονομία», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here