Γράφει η «ξενοδόχος»
Η 17η Μαρτίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία για τον τουρισμό με τους Έλληνες ξενοδόχους να έχουν ήδη αγωνία για τα νέα από τις Βρυξέλλες.
Την ημερομηνία αυτή η Κομισιόν έχει ορίσει ως ορόσημο προκειμένου να ξεδιπλώσει το σχεδιασμό της σχετικά με το πώς θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και κατά πόσο τελικά θα υιοθετηθεί η πρόταση την οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά η ελληνική κυβέρνηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
- Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης θα πρέπει να υιοθετηθούν στην Ε.Ε. ενιαίες ψηφιακές παρεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρχει και η δυνατότητα πλαστότητας των εν λόγω πιστοποιητικών, τα οποία με βάση τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν θετική ισχύ- δε θα είναι υποχρεωτικά δηλαδή- και θα απελευθερώσουν πόρους προκειμένου να γίνονται περισσότερα τεστ σε ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Για τη χώρα μας, όπως επισημάνθηκε στο άτυπο συμβούλιο προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αναμένεται φέτος ότι «η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περυσινή», σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.
Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και σε αυτή συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. και 50 πρόεδροι ξενοδοχειακών Ενώσεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα ζητήματα που καλούνται να φέρουν εις πέρας για δεύτερη χρονιά, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και των συνεχιζόμενων lockdowns.
- Εξέφρασαν δε, για άλλη μια φορά την αγωνία τους σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο επαναλειτουργίας των εποχικών επιχειρήσεων, αλλά και για το πώς και από ποιες χώρες θα έρθουν φέτος τουρίστες. Δόθηκε μάλιστα έμφαση στα προστιθέμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και ένα έτος τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία και ιδιαίτερα τα μικρότερα καταλύματα.
Στο συμβούλιο τονίστηκε, ότι η προϋπόθεση ενός καλού ρυθμού εμβολιασμού είναι καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα του τουρισμού, όπως και η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δεξαμενή» προσέλκυσης τουριστών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι επαφές για διμερείς συμφωνίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, με την επισήμανση ότι για τέτοιου είδους αποφάσεις σε καιρό πανδημίας εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες (υπ. Εξωτερικών, υγειονομικές υπηρεσίες, υπ. Προστασίας του Πολίτη κ.α.).
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, τέθηκε το θέμα της δυνατότητας διενέργειας rapid tests στα ξενοδοχεία, καθώς υπογραμμίστηκε η
- «ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους Έλληνες ξενοδόχους και η τεράστια συμβολή τους στη θετική εικόνα που αποκόμισε διεθνώς η χώρα μας το 2020», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ίδιοι.