Ο ντόρος που έχει ξεσπάσει εντός συνόρων για την απόφαση της NIKE να οδηγήσει σε… ξαφνικό θάνατο περί τους 100 μαγαζάτορες που εμπορεύονται εδώ και χρόνια τα δημοφιλή προϊόντα της δεν λέει να κοπάσει…

Από την μία, το μεγάλο brand έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά με την τελευταία ανακοίνωσή του, ενώ οι επιχειρηματίες οδηγούνται στα δικαστήρια, καταγγέλλοντας τον όμιλο αθλητικών ειδών για μονοπωλιακές πρακτικές και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε: “Η Nike οραματίζεται την αγορά του μέλλοντος προσαρμοσμένη στις ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών.  Στο πλαίσιο της στρατηγικής ‘Consumer Direct Acceleration’ που πρόσφατα ανακοινώσαμε, επενδύουμε ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά μας να εξυπηρετήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές μέσω των ψηφιακών καναλιών της Nike (το Nike.com <http://nike.com/>  και τα Nike apps), των καταστημάτων Nike αλλά και ενός μικρού αριθμού στρατηγικών συνεργατών που μοιράζονται το όραμα μας για τη δημιουργία μιας μοντέρνας αγοραστικής εμπειρίας”.

Ο… Ιταλός παίζει ήδη μπάλα

Η νέα στρατηγική για την Nike, όσον αφορά στην αυτόνομη παρουσία της με δικά της καταστήματα στην Ελλάδα ανέκυψε λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie.

Έχοντας ως βασικό αντιπρόσωπο τη Folli Follie και περιορισμένη απευθείας δική της παρουσία (κατάστημα Ερμού κτλ), επέλεξε να αφήσει τις συμβάσεις της Folli Follie που τη δέσμευαν να εκπνεύσουν και να ξεκινήσει τις συζητήσεις με αντιπροσώπους της σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, προκειμένου να αναλάβουν και τα δικά της καταστήματα στην περιοχή της Ελλάδας.

Κάπου εδώ κάνει… λάκτισμα ο Ιταλός επιχειρηματίας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Αταλάντα, Αντόνιο Περκάσι, ο οποίος ανέλαβε το franchise των καταστημάτων της ΝΙΚΕ και στη χώρα μας. Ήδη η Percassi Management του Ιταλού επιχειρηματία, έχει ξεκινήσει την αναζήτηση νέων διευθυντικών στελεχών για καταστήματα ΝΙΚΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Το who is who

Ο αυτοδημιούργητος Ιταλός εκατομμυριούχος γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Κλουζόνε, στις παρυφές των Άλπεων.

Παιδί φτωχής, πολύτεκνης οικογένειας από την μικρή πόλη είχε ένα μεγάλο όνειρο: να γίνει αστέρας του ποδοσφαίρου.

Θα το επιδιώξει φθάνοντας να παίζει βασικός αμυντικός στην Αταλάντα μέχρι όμως τα 23 του χρόνια.

Έκτοτε, ασχολείται με το μεγάλο του ταλέντο, το εμπόριο.

Benetton, Zara και real estate…

Άμεσα και καρμικά συναντά τον Λουτσιάνο Μπένετον, μια πολύ καθοριστική γνωριμία για την “αυτοκρατορία” που ο ίδιος τελικά θα καταφέρει να χτίσει. Ο Λουτσιάνο Μπένετον θα του δώσει το δικαίωμα να ανοίξει τα πρώτα καταστήματα με τα brands της δημοφιλούς εταιρείας στο Μπέργκαμο.

Στην συνέχεια, ο Περκάσι, πάντα σε συμφωνία με την οικογένεια Μπένετον, θα αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων σχεδόν με όλα τα σήματα τους (Benetton, United Colors, Sisley, Playlife, Zerododici) τόσο εντός όσο και εκτός ιταλικής επικράτειας.

Το 1997 και καθώς συνεχίζει τις επενδύσεις στο real estate θα λάβει την απόφαση να χτίσει ένα δικό του brand, την εταιρεία καλλυντικών Kiko Milano, που σήμερα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του ομίλου με 1.100 σημεία πώλησης σε 20 χώρες. Πλέον, μάλιστα, έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και επί ελληνικού εδάφους μέσω του ομιλου Φάις.

Ωφελήθηκε επιχειρηματικά και εκτινάχθηκε από τη μεγάλη συμφωνία με τον Αμάνσιο Ορτέγκα. Ο Ισπανός επιχειρηματίας ήθελε να βάλει την αλυσίδα Zara (αλλά και τις υπόλοιπες που βρίσκονται κάτω απ’ την ομπρέλα της Inditex) στην δύσκολη ιταλική αγορά.

Βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο.

Δραστηριοποιείται και στο κομμάτι του real estate έχοντας στην ιδιοκτησία του πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, όπως τα Torino Outlet Village, Orio Center, Franciacorta Outlet Village, Antegnate Shopping Center και  Sicilia Outlet Village. Επίσης έχει επενδύσει στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ευρώπη, το Westfield Milan Shopping Center.

Τέλος, από το 2010 πήρε την πλειοψηφία των μετοχών της Αταλάντα και έκτοτε να εκτελεί χρέη Προέδρου στην ιταλική ομάδα.

Ο 67χρονος, πλέον, Περκάσι, σύμφωνα με το Forbes, βρίσκεται στο Νο37 με τους πλουσιότερους Ιταλούς και προσωπική περιουσία που υπερβαίνει το 1 δισ ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here