Επικείμενη σημαντική επιβάρυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που κλιμακωθεί περαιτέρω η εμπορική ένταση ΗΠΑ-Κίνας.

Όπως σημειώνει στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο, «αν και η προσωρινή ανακωχή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στέλνει ένα θετικό σήμα, διατηρείται η αυξημένη αβεβαιότητα για το αν οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε σημαντική αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Η τράπεζα σημειώνει εξάλλου ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει το επόμενο έτος και να παραμείνει σταθερή για τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ (χωρίς την Ευρωζώνη) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% αυτό το έτος, για να υποχωρήσει στο 3,5% το 2019. Για την περίοδο 2020-21 η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε γενικές γραμμές.

Για την Ευρωζώνη οι εμπειρογνώμονες περιμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 1,9% το 2018 στο 1,7% το 2019 και το 2020 και περαιτέρω υποχώρηση στο 1,5% το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here